Woensdagochtend lag een bijzondere roofvogel met een gebroken nek naast een windturbine. De lammergier genaamd Angèle werd in februari 2020 in een dierentuin in Tsjechië geboren. Deze vogel komt niet voor in Nederland. Het is de grootste roofvogel van Europa met een spanwijdte tot 2,80. De roofvogel werd 90 dagen na zijn geboorte vrijgelaten in Frankrijk.
Het was de bedoeling dat Angèle lange tochten zou gaan maken door Europa, zoals een lammergier gewoonlijk doet. Eind jaren 70 was deze soort roofvogel haast uitgestorven. Het plan was dat de lammergier weer terug zou komen naar de plek waar hij vrijgelaten was om nakomelingen te maken met een vrouwtje.
Gps-zender
Met een gps-zender onder de vleugels, trok Angèle de wijde wereld in. Hij was op die manier makkelijk te volgen. Normaal blijven deze vogels binnen de bergketens maar deze ging de laaglanden in en kwam deze week in Nederland aan. Dinsdagavond is er nog gecheckt waar Angèle was. Hij was in de kop van Nederland aan het slapen. Pohlman die de vogel in de gaten hield zag dat er veel windturbines waren in het gebied waar de roofvogel was en belde de beheerder van het windturbinepark om de windmolens stil te zetten. Hij vergat een park wat verderop gelegen is en daar heeft Angèle zich doodgevlogen.
Het is echt zonde vindt Pohlman en de Vogelbescherming. Als de wieken van windmolens zwart geverfd zouden zijn had dit niet gebeurt. Er zijn ook detectiesystemen die windmolens stil kunnen laten vallen als er een grote vogel in de buurt is, zegt de voorzitter van de vogelbescherming. Helaas hebben de windmolens in Nederland dit systeem niet.
Aan de gebroken nek kon men zien dat de windmolenwiek de doodsoorzaak is. De vogel had al flink wat windmolens omzeild tot hij er eentje over het hoofd zag. De gps-zender gaf een plotselinge piek in snelheid en meteen een stilstand aan. Angèle lag levenloos in het gras.
De vogel zat goed in de veren en had genoeg vet op de ribben. Hij was gezond. Daarom is het zuur dat een mooie roofvogel zo om het leven moet komen. Een detectiesysteem kost relatief weinig geld en had dit kunnen voorkomen. Doodzonde dat zo’n dier moest sterven terwijl de oplossing zo simpel is om dit niet te laten gebeuren.
Plaats een reactie