Ruim drie weken dreef er een bootje op zee. In dat bootje zaten ruim zestig mensen, waarvan er 56 waren overleden. Eind april werden drie passagiers van de boot gered, voor de overige passagiers was de hulp te laat. Een meisje van 17 was één van de passagiers op deze tocht naar vrijheid.
Ten zuiden van het eiland Ferro werden de overlevende migranten van een boot gered. De passagiers hebben ruim drie weken zonder eten en drinken op zee rondgedobberd. De overige passagiers zijn onderweg omgekomen ten gevolge van uitdroging. Dit is een van de ergste rampen met een migrantenboot uit de geschiedenis van de Canarische Eilanden. De boot was een massagraf, midden op de zee.
Bootje dreef onder eiland Ferro
De kleine boot dreef ongeveer vijfhonderd kilometer onder het eiland Ferro. Dit is het meest zuidelijke eiland van de Canarische eilanden. Een helikopter van de Spaanse luchtmacht zag het bootje drijven en heeft dit direct gemeld.
Er werd direct actie ondernomen om te kijken of er nog overlevenden waren op de boot maar toen de helikopter naar beneden zakte om een beter beeld te krijgen, zagen ze dat het helemaal niet goed zat. Er moest snel hulp komen om de overlevenden van het bootje te halen.
Toen de leden van de luchtmacht het bootje bereikten troffen zij tientallen passagiers aan. Er waren nog maar drie passagiers in leven. Zij waren er fysiek ontzettend slecht aan toe en kampten onder andere met uitdrogingsverschijnselen. Een van de passagiers was een 17-jarig meisje uit de Ivoorkust in West-Afrika.
Het meisje verteld dat ze al na twee dagen op de boot geen eten en drinken meer hadden, en dat de brandstof na vier dagen op was. Er waren mannen die niet langer konden staan en het uitschreeuwden van de honger en dorst. Er stierven mensen onderweg en op een gegeven moment hadden de overige passagiers de kracht niet meer om een lichaam in het water te gooien.
Drie weken hopen op hulp
Na drie weken zagen de overlevenden eindelijk een helikopter naderen. Het meisje is nu ondergebracht bij een pleeggezin en maakt het goed. Ze is fysiek volledig hersteld.
De Spaanse luchtmacht maakt zich op voor meer missies om mensen te redden. Helaas blijft het voorkomen dat mensen de oversteek wagen en hopen op een fijner leven elders.
Plaats een reactie