Begin 2021 waren er ongeveer 85,5 duizend fysieke winkels in Nederland. Dat zijn er bijna 900 minder dan het jaar daardoor. De afname van het aantal winkels in Nederland is echter niet verrassend, want al jaren is deze daling te zien. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers.
De daling van het aantal winkels in Nederland is (voorlopig) nog niet aan de coronacrisis te wijten. Dat is een conclusie die misschien snel getrokken kan worden, maar de afname is al ruim tien jaar in ons land aan de gang. Zo waren er in 2010 nog ruim 99 duizend fysieke winkels in ons land, maar inmiddels is dat met ongeveer 14 procent gedaald. Elk jaar neemt het aantal winkels met ongeveer 1 procent af in ons land.
In de onderstaande grafiek is de daling van het aantal winkels in Nederland goed te zien:
De daling van het aantal winkels in Nederland is vooral te zien in de sector die geen voedsel verkoopt. Zo verdwenen ongeveer 5 procent van alle lectuur en schrijfwaren winkels, nam het aantal kledingwinkels met ruim 4 procent af en daalde ook het aantal schoenenwinkels met ruim 3 procent. Er zijn echter ook wat winkels bijgekomen in ons land. Zo steeg het aantal computer en software winkels het hardst, met maar liefst 2,5 procent.
Veel Nederlandse gemeenten verliezen winkels
Dit jaar verdwijnen er winkels in veel Nederlandse gemeenten. Ongeveer 61 procent van de gemeenten had begin 2021 een lagere winkeldichtheid dan het jaar daarvoor. In maar liefst 213 gemeenten daalde namelijk de winkeldichtheid.
In deze vijf gemeenten nam de winkeldichtheid het meeste af:
- Hendrik-Ido-Ambacht – afname van 13,5 procent
- Montfoort – afname van 12,2 procent
- Wormerland – afname van 11,9 procent
- Uitgeest – afname van 11,3 procent
- Brielle – afname van 8,6 procent
Daarentegen nam de winkeldichtheid ook in aardig wat gemeenten toe. De winkeldichtheid steeg namelijk in maar liefst 116 gemeenten.
In deze vijf gemeenten nam de winkeldichtheid het meeste toe:
- Grave – toename van 12 procent
- Duiven – toename van 9,2 procent
- Terschelling – toename van 9,1 procent
- Ouder-Amstel – toename van 9,1 procent
- Reimerswaal – toename van 9 procent
Relatief veel winkels op de Waddeneilanden, Maastricht, Amsterdam en ’s-Hertogenbosch
Er zijn relatief veel winkels op de Waddeneilanden. In 2021 was de winkeldichtheid het hoogste in Vlieland. In Vlieland zijn er namelijk 19 winkels per duizend personen. Vlieland wordt gevolgd door de andere Waddeneilanden. In Terschelling zijn er bijna 15 winkels per 1000 personen, en daarna volgen Schiermonnikoog (14 winkels), Ameland (13 winkels) en Texel (13 winkels). Op het vasteland had de gemeente Sluis de hoogste winkeldichtheid, met bijna 13 winkels per duizend inwoners.
Van de grootste gemeenten van Nederland had Maastricht de hoogste winkeldichtheid. De hoofdstad van Limburg telt namelijk maar liefst 7 winkels per duizend inwoners. Amsterdam en ’s-Hertogenbosch komen achter Maastricht. De hoofdstad telt ruim 6 winkels per duizend inwoners en Den Bosch heeft net iets minder dan 6 winkels per duizend inwoners.
Plaats een reactie