Hoewel het inmiddels meer dan 10 jaar geleden is dat Bernie Madoff zich bij de politie meldde, is nog steeds niet bekend hoeveel schade hij in totaal heeft berokkend met zijn beleggingsfraude. De schattingen gaan van $ 20 miljard tot $ 65 miljard. In ieder geval was het de grootste fraude in de menselijke geschiedenis. De straf die hij daarvoor opgelegd kreeg was ook niet mis: 150 jaar gevangenisstraf.
Vorig jaar deden zijn advocaten al een verzoek om Madoff op vrije voeten te stellen vanwege zijn gezondheid die snel achteruitging. Dat verzoek werd afgewezen. Op 14 maart 2021 kwam er dan toch een einde aan het leven van wellicht de bekendste oplichter die de wereld heeft bekend. Hoe kon hij zoveel mensen voor de gek houden en wat bewoog Bernie? Ook de tragiek speelde de laatste jaren een grote rol in zijn leven. Hij werd 82 jaar.
De eerste stappen in de wereld van de beleggingen
In 1960/ begon Madoff met zijn beleggingsfonds. Het droeg zijn naam en de eerste inleg was $ 5.000. In de jaren tot en met 2009 waren er maar twee jaren waarin het fonds een negatief resultaat behaalde. Zelfs in de meest slechte jaren op de beurs wist het beleggingsfonds van Bernie Madoff een positief resultaat te boeken. Dat maakte uiteraard indruk in de financiële wereld. In eerste instantie waren het slechts familieleden en kennissen die hun spaargeld in het fonds stopten. Ieder jaar kregen ze een mooi dividend en het vertrouwen nam hierdoor toe. Vlak voor het einde was er een totaal vermogen van circa $ 65 miljard in het fonds opgenomen. Het werd een familiebedrijf waarin de zoons van Madoff ook een belangrijke functie kregen. Maar de beslissingen werden alleen genomen door Madoff zelfs. Bepaalde zaken bleven voor iedereen verborgen.
Hoe kreeg Madoff het vertrouwen van beleggers?
In tegenstelling tot superbelegger Warren Buffett bouwde Madoff ook een andere carrière op in de financiële wereld. Hij was een van de eerste die besefte dat technologie erg belangrijk zou worden. Hij was betrokken bij de oprichting van de technologiebeurs in de VS: de Nasdaq. Hij fungeerde in meerdere functies bij die beurs, ook als voorzitter. Uit dien hoofde werd hij een invloedrijk man in de financiële wereld. Gelet op zijn inzicht in de beurswereld vertrouwden steeds meer zeer rijken en ook instituten hem hun geld toe. Ieder jaar leverde die inleg een uitstekend rendement op en ieder jaar werd de inleg hoger. Het waren geen ‘domme’ beleggers zonder inzicht in de markt. Ook de grote Nederlandse banken hadden honderden miljoenen bij hem ondergebracht. Niemans leek zich af te vragen waarom Madoff geld kon verdienen op de beurs terwijl het anderen niet lukte.
De kredietcrisis: de fraude komt aan het daglicht
Nadat de kredietcrisis uitbrak ontstond er paniek bij vele beleggers. Om niet alles kwijt te raken vroegen beleggers ook hun inleg terug bij Madoff. Dat geld was er niet, al probeerde Madoff zich in eerste instantie te verschuilen achter het feit dat hij het geld ook eerst moest vrijmaken. In 2009 vertelde hij de waarheid tegen zijn zoons. Het hele beleggingsfonds was gebaseerd op een leugen. Zijn zoons gaven hem aan bij de politie en hij meldde zich daarna vrijwillig.
Het grootste Ponzi-schema ooit
Men noemt het ook wel een piramidespel en het is erg eenvoudig. Beleggers worden gelokt met een aantrekkelijk rendement dat vrijwel zonder risico is. Wat zij niet weten is dat het ingelegde geld maar voor een klein deel echt wordt belegd. In feite wordt de inleg gebruikt om het rendement te betalen en een deel verdwijnt ook in de zakken van de oplichter. Madoff was een van de meest gulle gevers aan goede doelen in de VS. Het piramidespel loopt probleemloos door, zolang er steeds meer geld wordt ingelegd. Op die manier is er voldoende om het rendement te betalen en ook een incidentele belegger terug te betalen. Dat lukte Madoff gedurende vele jaren. Het piramide spel loopt vast als te veel inleggers hun geld terug willen, omdat er dan niet meer voldoende aanwezig is.
De tragiek van de oplichter
Het was een schok voor de hele financiële wereld, maar vooral voor de familie Madoff. Van een van de meest gerespecteerde mensen in het land werd Bernie Madoff ineens een crimineel die een straf kreeg die ongebruikelijk hoog was. Het leed geen twijfel dat hij achter tralies zou sterven. Zijn oudste zoon had het bijzonder moeilijk met de leugens van zijn vader. Precies 2 jaar nadat zijn vader hem de waarheid had verteld, pleegde hij zelfmoord. Bernie Madoff verklaarde dat hij nadien nooit meer langer had kunnen slapen dan 04.30 uur. Hij wist wie schuldig was aan de dood van zijn zoon. Op 14 april 2021 heeft ook Bernie Madoff nu rust gevonden.
Plaats een reactie