Hoe wordt de Nederlandse bodem gebruikt? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe wordt de Nederlandse bodem gebruikt?

Nederland heeft een totale oppervlakte van ongeveer 4,15 miljoen hectare. Maar, hoe wordt deze oppervlakte precies gebruikt? In dit artikel geven we een overzicht van het bodemgebruik in ons land op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Spoiler alert: we houden echt van landbouw!

  • Nederland heeft een oppervlakte van 4,15 miljoen hectare.
  • De meeste grond wordt gebruikt voor landbouw.
  • In Flevoland wordt relatief de meeste bodem voor natuur, water en recreatieterrein gebruikt.
  • In Overijssel en Drenthe wordt relatief de meeste bodem voor agrarische doeleinden gebruikt.
  • De meeste woningen staan in het westen van Nederland.

Landbouw

Dat in Nederland veel grond wordt gebruikt voor de landbouw zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen. Maar, het is misschien wel een verrassing als je ontdekt hoeveel grond er precies naar deze sector gaat. Ongeveer 54 procent van de Nederlandse oppervlakte is namelijk landbouwgrond, en dat betekent dat dus meer dan de helft bodem hiervoor wordt gebruikt. Dat is best veel, toch?

Bekijk ook:
10 leuke hotspots in Nederland

In Overijssel en Drenthe vind je relatief de meeste landbouwgrond. In beide provincies is maar liefst 69,5 procent van de bodem landbouwgrond. Daarnaast wordt ook in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Groningen en Gelderland meer dan de helft van de boden in beslag genomen door de agrarische sector. In Noord-Holland vind je relatief de minste landbouwgrond. In die provincie is “slechts” 38,4 procent van de bodem landbouwgrond. En dat is nog steeds erg veel.

Hoe wordt de Nederlandse bodem gebruikt? 15

Bebouwing

Van de totale oppervlakte van Nederland is slechts 13 procent bebouwd. Denk dan aan terrein voor woningen, bedrijven, wegen en parkeren. Momenteel is er wel een woningentekort in Nederland én weten ze niet waar ze nieuwe woningen moeten bouwen. Misschien is het dan toch de hoogste tijd om wat landbouwgrond in te ruilen voor bebouwing?

Bekijk ook:
Topografie Quiz: Welke Nederlandse stad ligt hier?

In Zuid-Holland en Utrecht vind je relatief de meeste bebouwde grond. In Zuid-Holland is maar liefst 22,7 procent van de grond bebouwd. En in Utrecht wordt 21,1 procent van de grond in beslag genomen door bebouwing. In Friesland tref je relatief de minst bebouwde grond. Daar is slechts 5,1 procent van de grond bebouwd.

In totaal telt Nederland ongeveer 8 miljoen woningen. De meeste woningen staan in het westen van het land.

Hoe wordt de Nederlandse bodem gebruikt? 16

Natuur en binnen- en buitenwater

Van de totale oppervlakte van Nederland bestaat ongeveer 34 procent uit natuur en binnen-en buitenwater. Bij natuur gaat het onder meer over bos, heide, strand en duinen. Ongeveer 12 procent van de Nederlandse bodem bestaat uit dit soort terreinen. De Nederlandse binnenwateren bestaan voornamelijk uit het IJsselmeer, Markermeer, de Rijn, de Maas en andere rivieren, kanalen en meren. En het Nederlandse buitenwater bestaat uit de Waddenzee, de Eems, de Dollard, de Oosterschelde, de Westerschelde en een deel van de Noordzee.

Bekijk ook:
Quiz: Waar in Nederland zijn deze foto's genomen?

In Flevoland en Friesland is relatief de meeste grond voor natuur, water en recreatiegebruik. In Flevoland is maar liefst 53 procent van de bodem voor deze sector. En in Friesland ligt dit percentage rond de 50 procent. Het relatief minste natuur, water en recreatieterrein vind je in de provincies Drenthe en Overijssel. In Overijssel is slechts 18,7 procent van de bodem voor de natuur en het water, en in Drenthe ligt dit percentage rond de 21,4 procent.

Hoe wordt de Nederlandse bodem gebruikt? 17

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.