Dit zijn de 10 duurste materialen ter wereld
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de 10 duurste materialen op aarde

Bij deze titel denk je misschien aan platina, goud of zilver. Geen van de drie komt in het lijstje voor. De onderstaande top 10 duurste materialen is per gram duurder dan edelmetaal. Onderling zullen ze wellicht af te toe van plaats veranderen. Maar de nummer 1 zal nog wel een tijdje onovertroffen blijven.

10. Heroïne

Pure heroïne heeft een straatwaarde per gram die hoger ligt dan die van goud. Het probleem is dat het bijna overal illegaal is om deze stof in je bezit te hebben. Ook het persoonlijk gebruik is niet aan te raden, zeker niet in de pure vorm die dodelijk kan zijn. De stof is in de 19e eeuw in Duitsland ontwikkeld uit morfine. In eerste instantie was heroïne ook de merknaam die door Bayer werd verzonnen. Het werd een tijdje gebruikt als alternatief voor pijnstiller morfine. Toen werd geconstateerd dat heroïne zeer verslavend was, werd het uit de handel genomen.

9. Cocaïne

Ook in dit geval zal je niet snel de zuivere stof tegenkomen en dit product is eveneens illegaal. In Duitsland werd het in de 19e eeuw voor het eerst uit de bladeren van de Coca-plant gehaald. In eerste instantie werd cocaïne gebruikt als een middel om patiënten te genezen van een morfineverslaving. Dit duurde niet lang, omdat ook cocaïne tot verslaving kan leiden. De stof zorgt volgens gebruikers voor een gevoel van gelukzaligheid en het ontkennen van de werkelijkheid. Er zijn ook diverse bijwerkingen die slecht zijn voor het lichaam.

Heroïne of cocaïne

8. LSD

Lysergeenzuurdi-ethylamide oftewel LSD werd in 1938 uit een schimmel onttrokken. Ook hier was het een Duitser die het voor elkaar kreeg. De stof werd in eerste instantie gebruikt voor medische toepassingen. De behandeling van geesteszieken bleek echter geen succes. Ook de poging van geheime diensten om het als waarheidsserum te gebruiken strandde. LSD leidt zelfs bij een geringe dosis al tot een ‘trip’. Het middel is als drug minder populair, mede omdat het minder verslavend lijkt te zijn en daarom niet geschikt voor de handel. De kans op een ‘bad trip’ is altijd aanwezig en dat maakt het gebruik zeer gevaarlijk.

7. Plutonium

Deze stof is nodig om atoombommen te maken. Het is vooral zo duur omdat het maken van plutonium zeer veel tijd en grondstof kost. Plutonium ontstaat door uranium te bombarderen met deuterium. Het materiaal is nodig om een kernfusie-bom tot ontploffing te brengen en is om die reden door de kernmachten gemaakt. Plutonium is een zilverwit metaal dat aan lucht blootgesteld al snel geel wordt. Het is uiterst giftig en radioactief en ook bijzonder duur. Ook dit bewaar je niet in een kastje thuis.

Bekijk ook:
De 5 duurste boeken ter wereld

6. Painiet

Er was een tijd dat er maar drie kristallen van Painiet waren gevonden. Eigenlijk kan je maar weinig met deze edelsteen doen en het ziet er ook niet bijzonder aantrekkelijk uit. Inmiddels is er ook een vindplaats in Myanmar en zijn er enkele duizenden kristallen gevonden. Echt zuivere exemplaren zijn nog steeds bijzonder zeldzaam en op die reden erg duur. Als je een dergelijke steen wilt kopen, is dat mogelijk. Een zuiver exemplaar moet je dan niet verwachten, ongeacht je koopkracht.

5. Taaffiet

In 1945 kreeg een Ierse juwelier een soort edelsteen om te slijpen die hij nog nooit eerder had gezien. Het zou ook nog vele jaren duren voor taaffiet een naam zou krijgen. Nog steeds is er maar een beperkte hoeveelheid van dit kristal gevonden. Hoewel het als sieraad minder geschikt is, moet je beslist een dikke portemonnee hebben om dit materiaal te kopen. Zelfs voor een gram is een bedrag van vijf cijfers nodig in euro’s.

Kristallen en edelstenen

4. Tritium

Ook de nummer vier wat prijs betreft per gram heeft te maken met kernfusie. Een fusiebom kan niet worden ontstoken zonder een minieme hoeveelheid tritium. Als de mens ooit kernfusie-centrales kan bouwen, zal ook daarvoor tritium nodig zijn. Tritium is een bijproduct van kernenergie en komt niet in de vrije natuur voor. Het is radioactief en lichtgevend. In zeer minieme hoeveelheden wordt het ook gebruikt om horloges lichtgevend te maken. Hierbij moet je dan wel rekening houden dat tritium een halveringstijd heeft van ongeveer 12,5 jaar. Heb je een oudere kernbom thuis, dan werkt deze waarschijnlijk niet meer.

Bekijk ook:
Dit zijn de duurste schilderijen ter wereld

3. Diamant

Hier kan je je iets bij voorstellen. Diamant is een van de sterkste materialen op aarde en heeft ook nog eens een glans die het geschikt maakt voor sieraden. Diamant is niets anders dan gewone koolstof die onder enorme druk in de aardkorst ontstaat. Wetenschappers denken dat er maar een beperkte hoeveelheid op aarde is. Soms heeft een natuurdiamant een bijzondere kleur, omdat er een ander element in opgenomen is. Het is ook mogelijk om diamant in een laboratorium te maken met gebruikmaking van extreme druk. Het eindproduct is niet anders dan natuurdiamanten en ook de prijs is niet echt veel lager.

Diamant

2. Californium 252

Deze stof komt volgens astronomen voor in de resten van supernova’s, maar niet in de vrije natuur op aarde. Het kan in een laboratorium worden geproduceerd en heeft een zeer hoog atoomgewicht. In de zuivere vorm is het op aarde nog nooit waargenomen omdat de halveringstijd erg snel gaat. Vloeistoffen waarin Californium 252 is opgelost worden vooral in de wetenschap gebruikt voor studies naar radiologie omdat het product een enorme straling afgeeft. Om een gram te maken moet je wel over tientallen miljoenen dollars beschikken.

1. Antimaterie

Het is nog niet gemaakt op aarde, maar wetenschappers denken dat het zou lukken met de nodige fondsen. Antimaterie zou de ultieme oplossing zijn om schone energie te maken. Antimaterie reageert immers met gewone materie. Daarbij komt energie vrij en blijft er nadien niets over. Er wordt vermoed dat in het heelal antimaterie voorkomt, wellicht in zwarte gaten. Als antimaterie op aarde zou worden gemaakt moet eerst een methode worden gevonden om het te bewaren. Hoeveel zou een gram van deze stof moeten kosten? Als jij interesse hebt en over een vermogen beschikt dat richting een biljoen dollar gaat, kan je een start maken.

Antimaterie

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.