Het nieuws staat er regelmatig vol van. Bitcoin dit, bitcoin dat. Maar soms is het gewoon niet echt lekker te volgen. Wat is dat hele Bitcoin nou eigenlijk echt, in begrijpelijke taal. Zodat mensen zoals jij en ik het ook gewoon begrijpen zonder dat we er heel veel verstand van hebben. En hoeveel zin heeft het nog om te investeren in Bitcoin?
Het ontstaan
Bitcoin is een online munteenheid die een flinke tijd geleden werd uitgevonden. In 2009 werd het eerste blok Bitcoins beschikbaar. 50 stuks in totaal. In deze zelfde maand wordt voor het eerst een transactie gedaan van 10 Bitcoins tussen twee personen. Een heugelijk feit. In het begin weet vrijwel niemand af van de komst van Bitcoin en komt het moeilijk op gang.
De eerste online aankoop
Tot op de dag van vandaag is het een soort traditie. Pizza bestellen op 22 mei. Op 22 mei 2010 is het namelijk de allereerste online aankoop die gedaan wordt met Bitcoin. Twee heerlijke pizza's. Kosten van de pizza's? 10.000 Bitcoin. Bitcoin was dus écht vrijwel niets waard in de begindagen. Wil je weten hoe duur deze persoon heeft gegeten op dit moment is? Dat kun je zien op Twitter!
Cryptocurrencies worden interessanter
Steeds meer mensen krijgen iets mee over Bitcoin en beginnen zich te interesseren in de digitale munt. De groei is enorm en Bitcoin wordt een bekende naam onder risicovolle beleggers. Steeds meer Bitcoins worden gemined en er gaat steeds meer geld om in de wereld van cryptocurrencies. Inmiddels is het tegenwoordig al zo ver dat je bij sommige bedrijven, waaronder Thuisbezorgd en Tesla, gewoon kunt afrekenen met Bitcoin.
Wat is Bitcoin nou precies?
De Bitcoin is een virtuele munt. De munt wordt online bewaard en is niet afhankelijk van banken of landen. Hierdoor is Bitcoin dus volledig op zichzelf aangewezen. Crasht de hele markt rondom Bitcoin? Dan is er niemand die in kan grijpen. Er is een maximum van 21 miljoen Bitcoin. Dit zullen er nooit meer worden dan dat. Hierdoor zal de vraag naar verwachting veel groter blijven dan de hoeveelheid munten die beschikbaar is.
Doe je een transactie met Bitcoin? Dan wordt dit bijgehouden in de blockchain. De blockchain is een soort online boek waarin alle bij- en afschrijvingen worden verwerkt. Deze is, net als de munt zelf, gedecentraliseerd. Hierdoor is het systeem veel minder kwetsbaar omdat men niet zomaar het hele systeem plat zou kunnen gooien.
Gigantische stijgingen
In een jaar tijd (maart 2020 – maart 2021) steeg de Bitcoin gigantisch. Waar 1 Bitcoin in begin maart 2020 ‘maar' ±7000 euro waard was, is dat begin maart 2021 toch wel een heel ander verhaal. Inmiddels staat de koers ruim boven de €40.000. Op dit moment kan het werkelijk alle kanten op met de coin. Epische hoogtes van €100.000 zijn inmiddels niet meer ondenkbaar, maar er blijft altijd een kans dat de koers ineens gigantisch inzakt.
Is Bitcoin nog steeds interessant?
Ja en nee. Heel eerlijk. De munt is natuurlijk immens populair en er gaat ontzettend veel rond in het wereldje. Maar door de gigantische prijsstijgingen van Bitcoin door de laatste maanden is het steeds minder interessant om in te stappen. Waar je in 2009 nog instapte voor een schijntje betaal je nu een kapitaal voor een Bitcoin. Met het risico dat de koers zich zomaar tegen je kan keren. Maar zit het eventjes mee, dan kun je ook met Bitcoin nog steeds ontzettend veel geld verdienen.
Waar kan ik Bitcoin kopen?
Bitcoin kopen kan op verschillende manieren. Wel is het aan te raden om een eigen Bitcoin-wallet aan te maken. Hierin bewaar je jouw eigen Bitcoins op een veilige manier. Wanneer je je eigen online portemonnee hebt geactiveerd kun je bij verschillende aanbieders Bitcoin kopen. Deze aanbieder zorgt er vervolgens voor dat het overgemaakt wordt naar jouw Bitcoin-adres/wallet. Er zijn verschillende aanbieders van Bitcoin op de markt. Zorg er in ieder geval voor dat je de website eerst controleert wanneer je van plan bent om cryptocurrencies te gaan kopen. Het zou eeuwig zonde zijn als je in zee gaat met een louche partij en daardoor het geld dat je wilde investeren kwijt raakt.
Bitcoin kopen nu, is nog even interessant als in 2009. Het is niet nodig om een héle bitcoin te kopen. Iedere bitcoin is op te delen in 100 miljoen satoshi. Je kun ook een klein stukje van een bitcoin kopen. Een koerswijziging wordt altijd uitgedrukt in percentage. Wijzigt de koers 10%, wordt je investering, hoe groot dan ook, 10% meer of minder waard. Trouwens, sterker nog, t.o.v. 2009, is het nu vele malen veiliger om te investeren in bitcoin.