Het Red Team is sinds het begin van de coronacrisis al bij ons. Een tijdje was het vrij stil rondom de groep, maar toch kwamen ze onlangs weer met nieuwe uitspraken. Wie zitten er achter dit team, wat is hun taak eigenlijk en voor wie doen ze dit? Het zijn een paar vragen die bij ons naar boven komen. Want met zoveel verschillende werkgroepen om een pandemie onder controle te krijgen, zullen er toch ook overbodige groepen zijn die extra tijd kosten.
Wat is het Red Team?
Het Red Team is een onafhankelijke onderzoeksgroep. In een crisis als deze is het belangrijk om een onafhankelijke groep kenners te hebben, die zonder bemoeienis van de overheid te werk gaat. Voor deze crisis is daarom het Red Team NL C19 opgericht. Deze groep werkt volledig vrijwillig en bestaat uit meerdere leden, die een onafhankelijk advies uit kunnen brengen. Het team is dus op geen enkele wijze verbonden met de Nederlandse overheid, en ook niet aangesteld door hen.
Wie zitten er in het Red Team?
Het Red Team bestaat uit 12 onafhankelijke individuen die samen onderzoek doen naar maatregelen, mogelijke aanpassingen van deze maatregelen en meer. Het team brengt ongevraagd adviezen uit aan de Nederlandse overheid en de Nederlandse bevolking. Onder meer epidemiologen, onderzoekers en specialisten maken deel uit van het team. Op basis van goed onderzoek proberen zij af en toe de regering bij te sturen waar nodig. Zonder dat ze een direct invloed hebben, zoals het OMT (Outbreak Management Team) dat wel heeft.
Hoevaak brengt het Red Team adviezen uit?
Het is al even geleden dat het Red Team zich heeft uitgelaten tegenover het kabinet, of dat er nieuwe adviezen zijn uitgebracht. Al twee maanden zelfs. Maar dat is met een reden. Wim Schellekens, lid van het Red Team, gaf aan dat alles wel zo'n beetje gezegd is op dit moment. Het herhalen van eerdere zaken heeft weinig zin, aangezien ze dan als blok aan het been worden gezien. Als ware het een klein kind dat maar blijft zeuren om een snoepje. De adviezen, rapporten en onderzoeken volgenden elkaar eerder dit jaar in vrij hoog tempo op. Maar, als we alles moeten geloven, zit er binnenkort wel weer een nieuw advies aan te komen.
Selectieprocedure
Zoals eerder al aangegeven is het Red Team dus een volledig eigen orgaan. Het is niet samengesteld door de Nederlandse Regering of door wie dan ook. Een club mensen die samen is gaan zitten om bezig te gaan om een weerwoord te kunnen geven tegenover de gevestigde orde van OMT en regering. Maar dan wel een weerwoord die onderbouwd kan worden en waarbij kan worden aangetoond dat de vork misschien toch net iets anders in de steel zit. Aardig detail is dat de groep zelf in haar eigen Discord-server actief is en op deze manier zaken met elkaar overlegd.
De groep schreef eerder dit jaar een brandbrief, met nog meer mensen dan die op dit moment tot de werkgroep behoren. De meeste van hen hadden nog niet genoeg ervaring op dit gebied maar zagen wel in dat er meer moest gebeuren. Daarop is nu een groep met 12 mensen actief om alles te evalueren en adviezen uit te brengen.
OMT 2.0? Of toch niet?
Het OMT (Outbreak Management Team) is een door de overheid ingestelde groep mensen die de regering van informatie voorziet. Maar het Red Team is dat niet. Ze zijn niet door de overheid in deze functie geholpen. Het Red Team gaat dieper en kan meer disciplinair optreden tussen de verschillende groepen, dit komt doordat er veel verschillende mensen actief zijn. Hierdoor kan het team een duidelijker advies geven dan het huidige OMT. Wij kijken in ieder geval nu al uit naar het nieuwe rapport dat ergens in januari uit zal komen.
Plaats een reactie