Vijf jaar geleden kwam toenmalig minister Stef Blok van het Ministerie voor Wonen met een oplossing voor het woningtekort. Zogenaamde flexibele huurcontracten. Deze flexibele huurcontracten zouden er voor moeten zorgen dat er minder woningtekort was. Aldus de berekeningen zouden meer verhuurders woningen aan gaan bieden wanneer dat ook op tijdelijke basis zou kunnen. Daarnaast beloofde de minister van Wonen dat deze flexibele huurcontracten een uitzondering zouden blijven. Maar niets is minder waar.
Niet meer huizen, wel minder rechten
Uit onderzoek van onderzoeksbureau Investico blijkt dat de invoering van deze wet eigenlijk niets positiefs heeft gedaan. Er kwamen niet meer huurwoningen bij. Sterker nog, huurders zijn er alleen maar op achteruit gegaan. De rechten van huurders zijn namelijk behoorlijk beperkt met de invoering van deze wet.
Zonder goede reden op straat
De nieuwe wet, die in 2015 werd aangenomen, geeft verhuurders de kans om huurders op straat te zetten. Ook zonder goede reden. Wanneer de verhuurder er klaar mee is zul je dus je huis moeten verlaten, alhoewel dat pas kan nadat het eerste contract is afgelopen. Het overkomt steeds meer mensen doordat ze een dergelijk flexcontract hebben afgesloten met de verhuurder. Zodra de verhuurder zijn pand weer terug wil, dan heeft hij daar alle recht toe. Echt nieuw aanbod is er dus niet gekomen dankzij deze wetgeving.
Huurprijzen stijgen absurd snel
Daarnaast is er door deze flexibele contracten een ander groot probleem gaande. Huurprijzen stijgen belachelijk snel voor nieuwe huurders. In 2020 kregen zittende huurders een gemiddelde huurverhoging van 2,4 procent. Nieuwe huurders konden een stijging van 9,5 procent verwachten. Ronduit belachelijk.
Gemakkelijk geld verdienen dankzij de VVD
De VVD, de partij van Blok, helpt huisjesmelkers dus flink in het zadel door gigantisch veel rendement uit flexibele huurcontracten te kunnen halen. Flexibele huurcontracten werden niet de nieuwe norm, maar niets bleek dus minder waar. Maar het blijft doorgaan. Minister Kajsa Ollongren is op dit moment bezig om een nieuw wetsvoorstel te schrijven. Nog meer flexibiliteit op de huurmarkt. Dit nieuwe wetsvoorstel zou het stapelen van deze tijdelijke contracten mogelijk moeten maken.
Verhuurdersmarkt in plaats van huurdersmarkt
De huidige markt is geen huurdersmarkt meer. Belangen, rechten en alles wat met huurders te maken heeft doet er niet meer toe. Verhuurders bepalen hoe het moet verlopen. En dan wel op de manier hoe zij het meeste geld kunnen verdienen. Het wordt de hoogste tijd dat deze nieuwe wetsvoorstellen van Ollongren en de bestaande wet van Blok herschreven worden. Ze hebben tot dusver alleen maar nut gehad voor verhuurders. Huurders zijn niet gebaat bij een woning waar ze naar verloop van tijd zomaar uitgezet kunnen worden.
Waar moet ik opletten als ik wil gaan huren?
Let goed op wanneer je een huurwoning wil gaan huren. Zorg ervoor dat je goed weet waar je mee in zee gaat. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Lees daarom goed de voorwaarden en het huurcontract door voordat je je handtekening zet. Er is niets zo vervelend als je ineens op straat komt te staan omdat je huurperiode voorbij is. Stel bijvoorbeeld vragen met betrekking tot de huurperiode aan de verhuurder. Onder andere vragen als “kan ik hier blijven wonen zolang als ik wil” of “kan ik vertrekken op ieder moment” zijn vragen die je zeker moet stellen.
Veel verhuurders nemen een minimale huurperiode op in het contract. Dit is om zeker te zijn dat ze niet na twee maanden weer opnieuw moeten beginnen met de verhuurprocedure van het te verhuren pand. De vraag die resteert is of er ook een maximale huurperiode aan je woning gekoppeld is.
Plaats een reactie