Wellicht droom jij er ook wel eens van dat je zo rijk bent dat het vrijwel onmogelijk is om al dat geld uit te geven. Onlangs werd een verhaal bekend over George Clooney, de bekende filmster. Hij nodigde 14 vrienden uit voor een etentje. Deze hadden hem altijd geholpen voordat hij bekend en rijk was geworden.
Na afloop van het eten kregen ze allemaal een koffertje mee. De inhoud daarvan was 1 miljoen dollar cash. Een leuke manier om je vrienden te bedanken toch? Voor het onderstaande tiental zou een miljoen slechts een fooitje zijn. De lijst is van 2020, maar de bedragen veranderen snel in de wereld van het grote geld en de Chinezen rukken op.
10. Larry Page, $50 miljard
Tijdens zijn studie voor computeringenieur ontwikkelde Larry Page samen met een medestudent (Sergey Blin) een idee van een zoekmachine op het internet waarbij het meest populaire artikel bovenaan zou komen te staan. Na hij studie besloten ze het product op de markt te brengen. Daar moesten ze overigens eerst wel $ 1 miljoen voor bij elkaar brengen. Dat lukte in 1998 en dat was het begin van Google. Wie denkt dat de onderneming waar Google toe behoort ook vandaag de dag alleen nog de meest populaire zoekmachine omvat, vergist zich. Inmiddels heeft het bedrijf belangen in diverse sectoren waaronder de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.
9. Michael Bloomberg, $55 miljard
Het grote geld verdiende Bloomberg met zijn onderneming Bloomberg L.P. dat zich sinds 1981 focust op beveiliging van computers. Nadat hij veelvoudig miljardair was geworden kreeg Bloomberg ook belangstelling voor de politiek. Hij was 11 jaar lang de rijkste burgermeester die NewYork ooit heeft gehad. Ook in 2020 deed hij weer van zich spreken door veel geld te investeren in de verkiezingscampagne van Biden, tot grote woede van Donald Trump. Voorlopig lijkt het erop dat Bloomberg op het juiste paard heeft gewed.
8. Mark Zuckerberg, $62 miljard
Het was in het jaar 2004 dat Mark Zuckerberg samen met een aantal vrienden de social netwerk Facebook oprichtte. Op dat moment kon niemand nog vermoeden hoe groot de invloed van deze site zou worden. Ook vandaag zullen zonder twijfel weer meer dan een miljard mensen de site bezoeken. Waar Facebook ooit vooral jongeren boeide is het nu vooral onder ouderen populair en dat is voor de reclameopbrengsten zeker niet slecht. Zuckerberg is nog steeds de baas bij Facebook en er wordt over hem gezegd dat geld hem niet echt boeit en het alleen om open communicatie draait.
Bekijk ook: Tim Cook is miljardair, net zoals deze 5 tech CEO’s
7. Larry Ellison, $62 miljard
Toen Larry Ellison een database voor de CIA moest ontwikkelen gaf hij dat project de naam van Oracle. Nadien startte hij een software bedrijf met deze naam. Het succes van Oracle was wereldwijd. Een tijdje leek het erop dat Oracle die andere gigant op software gebied kon overtreffen: Microsoft. Dat lukte echter niet. Ellison werd tevens bekend door de overname van een ander software bedrijf in 2016. Hij betaalde voor Netsuite bijna $ 10 miljard en daarmee was dat een (tijdelijk) record. Het maakte Ellison nog rijker.
6. Amancio Ortega, $62 miljard
Ook met kleding valt (erg veel) geld te verdienen. De Spanjaard Ortega is de eigenaar van het mode-imperium Inditex. Hieronder vallen een groot aantal merken waarvan het bekendste ‘Zara’ is. Als basis voor zijn succes wordt genoemd dat Ortega de klant laat meebeslissen over de kledinglijnen. Dagelijks worden nieuwe ontwerpen gemaakt in beperkte hoeveelheden. Op basis van de feedback wordt dan een nieuw kledingstuk aangepast, zonder wijziging op de markt gebracht of in de prullenbak gedaan. Ortega bewijst zijn gelijk met de miljarden die hij waard is.
5. Carlos Slim, $64 miljard
Wellicht komt deze naam je bekend voor vanwege de mislukte poging van de Mexicaanse miljardair om KPN over te nemen. Arm is hij er in ieder geval niet van geworden. Carlos Slim was een van de investeerders in Telmex in 1990. Het Mexicaanse overheidsbedrijf kwam daarmee in particuliere handen. Later kreeg Slim een meerderheidsbelang in de onderneming. Omdat er in Mexico weinig concurrenten waren (en zijn) kon Telmex de tarieven fors verhogen voor mobiele telefonie en internet. Inmiddels heeft Slim ook belangen in andere sectoren.
4. Bernard Arnault, $69 miljard
Arnault is de rijkste Fransman en rijkste Europeaan. Hij is bestuursvoorzitter van LVMH en dat bedrijf biedt luxe in diverse sectoren. LV staat voor Louis Vuitton en er is waarschijnlijk geen vrouw ter wereld die niet verlangt naar een handtas van dit merk. MH ken je allicht beter als Moët Hennessy, een van de duurste champagnes ter wereld. En mocht het beeld nog niet duidelijk zijn, dan is de recente aankoop van Tiffany, de meest exclusieve juwelier ter wereld, wellicht een duidelijk teken?
Bekijk ook: Dit zijn de 10 duurste kledingmerken ter wereld
3. Warren Buffet, €82 miljard
De nummer 3 op deze lijst is inmiddels 90 jaar maar rust beslist nog niet op zijn lauweren. Hij staat bekend als het orakel uit Omaha en superbelegger. In 1956 begon hij op aanraden van zijn familie een beleggingsfonds. Destijds met een kapitaal van $ 1.000. Ook nu doet hij nog hetzelfde werk en zijn miljarden zitten in zijn belang van 38% in Berkshire Hathaway. Van Buffet is bekend dat hij beleggen eenvoudig noemt. Naar eigen zeggen belegt hij uitsluitend in ondernemingen waarvan hij de business begrijpt. Management dat een hoog salaris ontvangt is niet populair bij Buffet. Zijn kapitaal is door beleggingswinsten gevormd en niet door exorbitante salarissen.
2. Bill Gates, $ 96 miljard
Misschien is Bill Gates wel de meeste bekende miljardair ooit. Vrijwel iedereen weet dat hij een van de oprichters is van Microsoft. Gates heeft diverse jaren op de eerste plaats gestaan als rijkste man ter wereld, maar hij en zijn vrouw Merlinda geven inmiddels grote bedragen uit. Dat geld gaat dan wel naar goede doelen via een eigen stichting. Het echtpaar richt zich vooral op de gezondheidszorg, wil de armoede bestrijden en wereldwijd voor iedereen onderwijs mogelijk maken. Omdat ze overbevolking als het grootste probleem op aarde zien, wordt Bill Gates in kringen van complotdenkers als veroorzaker van corona gezien.
1. Jeff Bezos $ 131 miljard
De oprichter van Amazon zal wellicht Bill Gates binnenkort voorbij streven als meest bekende miljardair, in geld is dat al gelukt. Amazon begon in 2000 als een eenvoudige webshop voor de verkoop van boeken. Vandaag de dag kan je daar vrijwel alles kopen en wordt dat zo snel mogelijk bij je thuis bezorgt. Sinds 2020 is Amazon ook in Nederland bezig een netwerk op te bouwen.
Bij onze oosterburen koopt vrijwel iedere Duitser weleens een product bij Amazon en maakt men zich bij de overheid zorgen in hoeverre andere webshops nog kunnen concurreren met deze gigant. Amazon heeft inmiddels ook grote belangen in andere sectoren. In 2018 scheidde Bezos van de vrouw waarmee hij 25 jaar was getrouwd geweest. Zij ontving $ 38 miljard en kwam daarmee meteen in de top 3 van rijkste vrouwen ter wereld.
Bekijk ook:
Plaats een reactie