5 dingen die je niet wist over Chlamydia 11
Saved Read later
Deel dit bericht

5 dingen die je niet wist over Chlamydia

Ze gelden nog steeds als groot taboe: seksueel overdraagbare aandoeningen. Vooral Chlamydia – de meest voorkomende Soa – is verraderlijk en komt veel voor. Laten we eens kijken naar de ins en outs van Chlamydia. Een Soa die bijna 100.000 mensen per jaar oplopen…

1: Je krijgt niet altijd klachten van Chlamydia

Chlamydia is een gevaarlijke Soa. Ongeveer 50 procent van de mannen krijgt geen last van symptomen. Bij vrouwen ligt dit percentage naar schatting rond de 70 procent. Krijg je wel klachten? Dan treden die vaak na een aantal dagen al op. Soms verdwijnen de klachten weer vanzelf, maar dat betekent niet dat de Soa is verdwenen. Helaas zijn klachten vrij algemeen. Bij vrouwen lijken de klachten op die van een blaasontsteking. Er is niet een duidelijk klacht die precies wijst op Chlamydia. Wanneer je pijn krijgt bij het plassen en korte tijd daarvoor onveilige seks hebt gehad, zou je aan Chlamydia moeten denken. Maar alleen testen geeft zekerheid.

2: Chlamydia komt niet alleen genitaal voor

De meeste mensen denken dat ze een Soa alleen genitaal kunnen oplopen. Dit is niet juist. De infectie komt voor in de keel, de baarmoederhals, de endeldarm of de urinebuis. Uit cijfers van Soa-testaanbieder Testalize.me blijkt dat 15 procent van de mensen positief test op genitale Chlamydia. Er wordt zelfs vaker positief getest op rectale Chlamydia (20 procent). Een orale Chlamydia komt minder vaak voor. Slechts 4 procent liep deze Soa oraal op. De Soa-testen zijn dus ook verschillend en dienen apart te worden uitgevoerd. Zo wordt een wattenstaafje gebruikt om lichaamsmateriaal uit de keel, anus of vagina op te vangen. En genitale Chlamydia wordt bij mannen gedetecteerd aan de hand van een klein beetje urine.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

3: Chlamydia is zeer besmettelijk

De kans dat je besmet raakt met Chlamydia tijdens onveilige seks met een bedpartner die deze Soa al heeft is ongeveer 45 procent. Omdat meer dan de helft van mensen geen klachten krijgt na besmetting, is de kans groot dat deze Soa onbewust wordt doorgegeven aan bedpartners. De laatste jaren is dit aantal toegenomen, omdat steeds meer mensen casual seks hebben via datingapps, zoals Tinder. Test jezelf dus regelmatig. Zeker als je onveilige genitale, anale en/of orale seks hebt gehad. Condooms voorkomen dat je besmet raakt met Chlamydia of een andere seksueel overdraagbare aandoening.

4: Je kan onvruchtbaar raken

De kans dat mannen onvruchtbaar raken door Chlamydia is nihil. Bij vrouwen ligt dit anders. Naar schatting raken 500 tot 1000 vrouwen in Nederland per jaar onvruchtbaar vanwege Chlamydia. Als deze Soa onbehandeld blijft, dan kan de schadelijke bacterie via de vagina een ontsteking veroorzaken in de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Dit wordt ook wel ‘pelvic inflammatory disease’ (PID) genoemd. De Chlamydia bacterie laat bijvoorbeeld vocht achter in de eileider. Hierdoor kunnen de zaadcellen niet goed bij de eicel en neemt de kans op bevruchting af. Hoe vaker je Chlamydia oploopt, de groter de kans om als vrouw onvruchtbaar te worden. Een eileiderontsteking wordt opgespoord aan de hand van buikonderzoek, de afname van bloed en urine en een echo van de baarmoeder en eierstokken. Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok geneest meestal volledig. Maar wees er op tijd bij.

Bekijk ook:
Sapkuren: Dit is waarom ze tegenwoordig zo populair zijn

5: Testen, testen en nog eens testen

Net als bij Corona is testen de enige manier om zekerheid te krijgen. De afgelopen maanden is het testen op Soa’s bij de GGD vrijwel stil komen te liggen. De aanpak van de coronacrisis krijgt vanzelfsprekend voorrang. Gelukkig zijn er goede online alternatieven. Met een gecertificeerde anonieme Soa-test kan vanuit huis worden getest. Let erop dat de aanbieder test via een laboratorium. Alleen labtesten zijn betrouwbaar. Veel losse contacten? Test jezelf dan regelmatig, eens per 6 maanden. En test je positief? Laat je dan behandelen en waarschuw jouw partner(s)!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.