Thema's als klimaatverandering en duurzaamheid zijn regelmatig onderwerp van gesprek. We begrijpen dat het belangrijk is, en we lezen er wel eens wat over, maar echt een beeld er bij hebben we vaak niet. Sterker nog, we hebben geen idee. We hebben geen idee wat het nu al met de wereld heeft gedaan, en dat we daar állemaal aan bijdragen. Het blijft toch een soort ver-van-mijn-bed-show. Deze documentaire is een ware eyeopener. Het bevat schokkende, realistische beelden waar je helemaal in mee wordt gesleurd. Je kan niet anders dan onder de indruk zijn.
Ik heb het over de documentaire (op Netflix) van Brits bioloog David Attenborough: A Life On Our Planet.
David Attenborough: A Life On Our Planet
Attenborough is vooral bekend als televisiemaker. Inmiddels is de natuurliefhebber al 93 jaren oud en heeft hij zijn héle leven gespendeerd aan reizen over de wereld om zoveel mogelijk te filmen en te zien van wat er gebeurt, en belangrijker nog wat er veranderd. Hij heeft eerdere natuurdocumentaires gemaakt waarin vooral centraal stond hoe mooi de aarde is. In Life, Planet Earth, Blue Planet, en Our Planet zie je de schoonheden van verschillende landschappen en dieren. Deze laatste documentaire ‘A Life On Our Planet', noemt hij zijn getuigenis. Met alle kennis en ervaring die hij heeft opgedaan, is hij getuige van de puinzooi die de mens er van heeft gemaakt.
“Ik had gewild dat ik deze strijd niet hoefde te voeren, maar de situatie is er nou eenmaal naar. Ik zou een te groot schuldgevoel hebben als ik niks zou doen met de informatie waarover ik beschik.”
Keiharde realiteit
Door het verhaal achter de documentaire denk je waarschijnlijk dat het een erg deprimerende stemming met zich mee brengt, maar dat is alles behalve waar. Je ziet de meest prachtige beelden van de natuur, waar je je ogen van uitkijkt. Het begint rustig, vredig, en het belang wordt uitgelegd. Wat volgt zijn schokkende beelden en de keiharde realiteit. Het verschil tussen vroeger en nu wordt op bijzondere wijze laten zien waardoor je eindelijk begrijpt wat er nou echt met de wereld aan de hand is. De invloed van alle uitstootgassen die de mens vrijlaat, heeft een enorme impact. Het is zeker geen saaie, vervelende documentaire. Je kan niet anders dan je aandacht er helemaal bij houden vanaf het moment dat je ziet wat de realiteit is.
David ziet licht in de toekomst
Het allermooiste is nog, dat de documentaire positief eindigt. En hiermee verklap ik niet de hele verhaallijn, maar hij vertelt ons wat we moeten doen om de wereld te redden. Voorheen hadden mensen al snel geroepen ‘dat is niet haalbaar!', of ‘dat gaat toch niet gebeuren', maar hij zet het in zo'n daglicht, en laat het zo zien dat je eigenlijk denkt: ‘dit moeten we doen met zijn allen'. En, ‘wow, het kán gewoon nog goedkomen.' Als iedereen de documentaire zou zien, zou dat 100% impact hebben op een positieve manier.
Hij neemt Nederland als voorbeeld
De documentaire vertelt dat de natuur en de mens een balans moeten vinden, want die balans is er nu niet. De mens verwoest zonder pardon stukken natuur, en geeft nog te weinig om duurzaamheid. De natuur en het leven van de mens moeten een evenwicht vinden, en daar zijn creatieve mogelijkheden voor. Het mooie is dat hij vertelt dat de wereld kan leren van Nederland. Wij zijn het op 2 na meest dichtbevolkte land, en toch vervullen boeren heel goed hun rol. Zij kunnen die rol vervullen, zónder onmenselijk veel grond te bezitten. Wat wij dus (onder andere) heel goed doen is op minder hectare, meer voedsel produceren.
Je kunt de docu via Netlfix bekijken. Mocht je nieuwsgierig zijn klik dan hieronder op het filmpje van de trailer!
Plaats een reactie