Heb jij als vrouwzijnde wel alle informatie gehad als het gaat om menstruatie? Vaak krijgen we wel het principe van een menstruatie uitgelegd op school, en wat het precies allemaal betekent, maar verder krijgen we eigenlijk niet zo veel te horen. Wist je bijvoorbeeld dat er nog andere keuzes bestaan buiten de tampon en maandverband om? Maak kennis met de menstruatiecup!
Wat is een menstruatiecup?
Eigenlijk zegt de naam het al: het is een bekertje (cup) die je menstruatie opvangt. Het klinkt nu nog een beetje vies, ik weet het, maar blijf toch maar even lezen want het is een heel interessant concept! De cups zijn beschikbaar in allerlei maten en voor het bepalen van de juiste maat dien je vooral rekening te houden met de bekkenbodemspieren. Bij oudere vrouwen of na een zwangerschap verslappen deze spieren en heb je over het algemeen een wat grotere cup nodig.
Hoe werkt zo'n menstruatiecup?
Als je zelf wel eens een tampon hebt gebruikt dan zal het gebruik van een menstruatiecup niet heel vreemd zijn voor jou. Je knijpt de cup samen zodat het dezelfde vorm krijgt als een tampon, en schuift deze naar binnen. Hier zal de menstruatiecup zich weer uitzetten en de uitgang blokkeren. Er kan nu geen bloed meer naar buiten lopen, dit wordt allemaal opgevangen in de cup. Als je de goede maat hebt gekozen zou je er in principe niets van moeten voelen.
Na een paar uur (maximaal 8) kun je de cup er weer voorzichtig uit halen en legen. Je houdt hem gewoon ondersteboven om hem leeg te kiepen en maakt hem even schoon. Daarna kun je hem weer een aantal uur gebruiken. Je blijft dus altijd dezelfde cup gebruiken, tenzij je voor wegwerp cups hebt gekozen. Het is daarom ook ontzettend belangrijk om de menstruatiecup goed schoon te maken zodat je geen infectie krijgt.
Welke maat menstruatiecup heb ik nodig?
Zoals we dus al eerder zeiden heeft iedereen een andere vorm vagina. Het is dan niet per se zo dat jij dezelfde maat zult hebben als jouw buurvrouw. Dus hoe kom je er dan achter wat jouw maat is zonder alles te proberen? Over het algemeen staan de afmetingen van de cup in de beschrijving. Het is dan een beetje een kwestie van jouw eigen lichaam kennen om te weten welke maat jij nodig hebt. Als je niet zeker bent welke maat je nodig hebt, kun je het beste beginnen met een M.
Overstappen op de menstruatiecup
Een menstruatiecup heeft veel voordelen. Zo is het bijvoorbeeld gezonder dan een tampon, kan langer ingehouden worden, is het milieuvriendelijk en kun je tot wel 15 jaar genieten van jouw aankoop. Dat is een vrij goedkope investering voor iets wat je 15 jaar lang elke maand kunt gebruiken! Als je liever geen herbruikbare menstruatiecups wilt gebruiken dan zijn er ook wegwerp cups.
Toch gebeurt het vaak dat een menstruatiecup gekocht wordt en na één gebruik in de kast blijft liggen. Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik hier zelf ook schuldig aan was. Het kost vrij veel inspanning om te wennen aan het concept. Als je een maandverband-gebruiker bent, zal de overstap lastiger zijn dan wanneer je al tampons gebruikte. Maar eerlijk is eerlijk, zodra je eenmaal gewend bent aan het concept heb je hier veel profijt van, en jouw portemonnee ook! Blijf dus volhouden en zet jouw doorzettingsvermogen in de strijd, want zodra het eenmaal normaal voelt wil je niet meer terug!
Bekijk hier de probeersets en proefpakketten.
Bekijk ook:
Plaats een reactie