Met meer tijd om handen zouden we ons allemaal goed uitgerust moeten voelen tijdens de lockdown. Als je je vermoeider voelt dan ooit, ben je echter niet alleen. Of je nu om 19.00 uur op de bank in slaap valt, 's morgens moeilijk wakker kan worden, of de hele dag door gaap: hier zijn een paar goede redenen voor.
Verhoogde spanning en bezorgdheid tijdens deze tijd zijn de grootste oorzaken van verstoorde slaap. De nooit eindigende stroom aan nieuws zou kunnen bijdragen aan stress. Meer aan huis gebonden zijn dan gebruikelijk kan bij sommige mensen zorgen voor een angstig gevoel.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om betere slaapgewoonten te ontwikkelen. Probeer enkele van deze tips:
1: Word elke dag op hetzelfde tijdstip wakker
Een van de beste dingen die je kunt doen om je slaap te verbeteren is elke dag op hetzelfde moment wakker worden. Mensen die onderzoek doen naar slapen, zeggen vaak dat de de tijd van opstaan werkt als een soort anker, het zorgt voor een patroon. Als je je tijd van opstaan consistent kunt houden, dan kan dit positieve invloed hebben op je nachtrust.
2: Zorg dat je het ochtendlicht ziet
Als je moeite hebt om wakker te worden en je vast te houden aan een normale slaaproutine, probeer jezelf dan 's morgens bloot te stellen aan (zon)licht.Helder licht bevordert de alertheid, dus open je gordijnen om direct zonlicht binnen te laten, of zet felle binnenverlichting aan. Dit helpt omdat licht melatonine onderdrukt en je lichaam stimuleert om wakker en alert te zijn.
3: Slaap niet meer dan nodig
Sommige mensen slapen extra, zoals een dutje overdag of 's avonds eerder dan normaal naar bed gaan. Als je meestal maar 8 uur slaap per nacht krijgt, kun je het beter bij deze 8 uur houden en niet extra uren slaap proberen te krijgen. Zelfs als je je verveelt, kun je beter voorkomen dat je te vroeg naar bed gaat. Het hebben van extra uren slaap kan resulteren in extra uren wakker liggen. Dit kan uitgroeien tot een gewoonte en leiden tot een onproductieve (slaap)cyclus.
4: Zorg voor fijne slaapartikelen
Voor een goede nachtrust en een productieve dag is het belangrijk dat je goed uitgeslapen bent. Een goede nachtrust begint met een goed bed. Omdat ieder lichaam anders is, heeft iedereen andere wensen. Ook de houding waarin je slaapt is van invloed op het bed en matras dat je kiest. Het is daarom altijd aan te raden om een bed eerst uit te proberen voordat je hem koopt. Ook is het belangrijk dat je kiest voor het juiste dekbed. Ga je bijvoorbeeld voor ademend katoen, of kies je voor een dekbed speciaal voor mensen met allergieën? Kies wat het beste bij jou past voor een optimale nachtrust.
5: Houd vast aan een avondroutine
Als je een vaste avondroutine hebt, geef je daarmee een signaal geeft aan je lichaam dat je klaar bent met de dag en je voorbereid op rust. Als je moeite hebt met in slaap vallen, kan het helpen om ontspanningstechnieken toe te passen zoals mindfulness of meditatie. Het hebben van een regelmatige avondroutine, inclusief het naar bed gaan en opstaan, kan ook helpen bij slapeloosheid.
6: Niet piekeren over verloren slaap
Het goede nieuws is: als je een paar nachten slecht geslapen hebt, is het niet de moeite waard om te lang bij stil te staan. Ons lichaam heeft namelijk het vermogen om heel snel te herstellen van een kortdurend slaaptekort. Als je twee of drie nachten slecht hebt geslapen om redenen die je niet kunnen controleren, dan heb je slechts één of twee nachten diepere slaap nodig om hiervan te herstellen. Bovendien slapen we vaak meer dan we denken. We zijn niet erg goed in het beoordelen of we wakker zijn of in een lichte slaap. En mensen die slecht slapen zijn hier al helemaal niet goed in! Let wel op: mocht je echt een langdurig slaaptekort hebben, dan kan dit wel voor (ernstige) lichamelijk gevolgen zorgen. Neem dan contact op met een specialist.
Plaats een reactie