Mysterieuze wolken op Mars 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Mysterieuze wolken op Mars

Ze zijn er weer: de mysterieuze wolken op Mars. Wetenschappers weten pas sinds elf jaar dat deze wolken bestaan en niet of de daarvoor ook bestonden. De wolken bevinden zich op een hoogte van 30 kilometer en lijken vanuit de richting van de vulkaan Arsia Mons te komen.

Deze 20 kilometer hoge vulkaan is echter al duizenden jaren uitgedoofd. De wolken zijn ook niet van vulkanische aard, maar bestaan uit waterijs. De lengte van de uitgerekte wolk kan wel 1.800 kilometer worden en net zo mysterieus als deze verschijnt, is ook de verdwijning in het niets.

Wolken op aarde

Ook over de wolken op aarde is beslist nog niet alles bekend, maar het ontstaan ervan is niet echt een mysterie meer. De aardse atmosfeer is constant in beweging en stofdeeltjes stijgen soms op tot grote hoogte. Als er voldoende watermoleculen in de lucht zijn, klonteren die samen rond de stofdeeltjes. Via een minuscuul stofdeeltje kan op deze wijze een enorme witte donzige wolk ontstaan die statig door de lucht zweeft totdat het tijd wordt om te verdwijnen.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Dat kan door een fikse regenbui, maar de meeste wolken lossen gewoon weer op als de watermoleculen hun greep verliezen in droge lucht. Dat er water is op Mars weten de experts pas sinds dit is bevestigd door robots op het de oppervlakte van Mars. Maar dat er geen wind is om stofdeeltjes tot op grote hoogte te brengen is ook bekend. Hoe ontstaan dan die mysterieuze wolken op Mars?

Stof uit de hemel

Als het stof niet van de bodem komt moet het ergens anders vandaan komen. Amerikaanse onderzoekers aan de universiteit van Colorado denken dat ze de oplossing van het raadsel hebben gevonden. Het stof waar de wolken zich om vormen komt niet van de oppervlakte van Mars maar uit de hemel. Op aarde vallen ook iedere dag een aantal meteoren, kleine deeltjes uit de ruimte. Omdat de aarde een in verhouding stevige atmosfeer heeft, ketsen de kleinere stofdeeltjes hier vaak op af of verbranden zo snel dat het niet eens waarneembaar is.

Mysterieuze wolken op Mars 14

Maar op Mars is er geen barrière en niet voldoende zuurstof om materiaal te verbranden. Astronomen denken dat er iedere dag tussen de 2 en 3 ton ruimtestof op Mars neerkomt. De meest minuscule deeltjes zouden de basis vormen voor de wolken op Mars. Waarom de wolken specifiek ontstaan in de schaduw van de vulkaan Arsia Mons en slechts op bepaalde momenten is nog niet duidelijk. De omstandigheden ter plaatse zijn nog niet onderzocht.

Bekijk ook:
Van De Pechvogel tot het Blok aan het Been: Zo waren de lijfstraffen in het onderwijs vroeger

De raadsels worden langzaam opgelost

Het is een bijzondere tijd omdat momenteel er maar liefst 3 missies onderweg zijn naar Mars. De interesse voor een planeet die zo anders is dan de aarde spreekt ook voor zich. Het is bijna onvermijdelijk dat er vragen beantwoord zullen worden als de missies hun doel halen. Maar het is ook vrijwel zeker dat er nieuwe mysteries ontstaan die om oplossing zullen vragen. Het is zeer bijzonder als je beseft hoeveel er in de ruimte nog valt te ontdekken.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.