Frankenstein het verhaal over de gestoorde wetenschapper die de doden tot leven wekt. Vervolgens komt hij erachter dat hij een monster gemaakt heeft! Het is een van de meest bekende horror verhalen. Trouwens ook een erg oud verhaal, rond de 200 jaar om precies te zijn. Het laat zien wat er mis zou kunnen gaan zodra de mens voor God gaat spelen, iets wat met de huidige technologie zomaar een verhaal uit de nabije toekomst zou kunnen zijn.Hier zijn 10 leuke weetjes over Frankenstein!
Frankenstein is geschreven door een tiener
Mary Shelley's tienerjaren zaten vol gebeurtenissen. Toen ze 16 was ontvluchtte ze het ouderlijk huis met poet Percy Bysshe Shelley. In de daarop volgende twee jaar bracht ze twee kinderen op de wereld. In 1816 reisde ze af naar Zwitserland om een bezoek te brengen aan Lord Byron te Villa Diodati. Terwijl ze daar verbleef, begon de inmiddels 18-jarige Shelly het verhaal van Frankenstein te schrijven. In 1818 is het uitgebracht, Shelly was toen net 20 jaar oud.
Het verhaal kwam voort uit een spook verhaal competitie
De familie Shelley bezocht Zwitserland gedurende het jaar zonder zomer. In Indonesië was de vulkaan Mount Tambora uitgebarsten, het effect was veel regen en een jaar met zo veel stof in de lucht dat het een jaar zonder zomer was. Vast in Zwitserland lazen ze spook verhalen uit het boek van Fantasmagoriana.
Op dat moment kwam Lord Byron op het idee om een competitie te houden wie het beste spook verhaal kon schrijven. Byron, Mary, Percy of John Polidori. De winnaar was natuurlijk Mary. Byron en Percy waren te laat klaar en het verhaal van Polidori The Vampyre is volgens vele de bron van inspiratie van Bram Stoker toen deze later Dracula schreef.
Mary gaf aan dat het idee van een droom kwam
Eerst kon Mary niets op papier krijgen, al helemaal geen spook verhaal ze had schrijvers blokkade. Toen had ze een droom. In de introductie van de editie van Frankenstein uit 1831 scheef ze er het volgende over:
“I saw the pale student of unhallowed arts kneeling beside the thing he had put together. I saw the hideous phantasm of a man stretched out, and then, on the working of some powerful engine, show signs of life. … He sleeps; but he is awakened; he opens his eyes; behold, the horrid thing stands at his bedside, opening his curtains and looking on him with yellow, watery, but speculative eyes.”
Mary schrok wakker en dacht, wat mij angstig maakt zal anderen ook angstig maken. De volgende dag begon ze gelijk met schrijven.
Shelley schreef Frankenstein in de schaduw van een tragedie
Voordat Shelley begon met schrijven had ze een dochter gekregen. Clara, het noodlot sloeg toe en haar dochter overleed al na zes weken. (Uiteindelijk heeft slechts een van haar vier kinderen de volwassenheid gehaald.) Kort na de dood van haar dochter schreef ze in haar dagboek dat ze droomde dat haar dochter weer tot leven was gekomen.
“Dat ze het enkel koud had, we hielden haar bij het vuur en ze kwam weer tot leven. Toen ik wakker was geworden ontdekte ik dat ik geen dochter meer had.” Dit samen met de zelfmoord van haar halfzuster heeft wellicht invloed gehad op het verhaal Frankenstein.
Frankenstein was de naam van de wetenschapper, niet het monster
In het verhaal is Victor Frankenstein de wetenschapper. Het monster heeft geen naam en krijgt enkel de labels:
- Monster
- Wezen
- Demon
- Het
Als je het monster echter Frankenstein genoemd hebt ben je niet de enige. Tegenwoordig noemt vrijwel iedereen het monster Frankenstein!
De naam van het verhaal is de naam van een Kasteel
Mary gaf aan dat ze de naam Frankenstein verzonnen had. Frankenstein is echter een Duits woord wat Steen van de Franken betekend. Historicus Radu Florescu claimt daarnaast dat de Shelleys in Duitsland Kasteel Frankenstein bezocht hebben.
Al daar moeten ze zeker het verhaal gehoord hebben over Konrad Dippel. Konrad was een wetenschapper welke bezig was met het maken van een elixer waardoor men het eeuwige leven had. Ook een bijzonder feitje, deze Konrad deed experimenten op lijken welke hij opgroef uit graven, net als Frankenstein dus!
Veel mensen dachten dat Percy het boek geschreven had
Frankenstein was eerst anoniem gepubliceerd. Het was opgedragen aan William Godwin, Mary's vader en Percy Shelley schreef het voorwoord. Hierdoor dachten veel mensen dat Percy ook het boek geschreven had. Zelfs nadat Frankenstein in Mary Shelleys naam uitkwam bleven velen denken dat Percy de auteur was. Sommige mensen geloven tot op de dag van vandaag dat Percy het boek geschreven heeft. Hoewel hij het boek bewerkt heeft en Mary aanmoedigde er een novel van te maken gaat het toch wat ver het boek aan hem toe te schrijven.
Het boek viel bijzonder slecht
Toen het boek in 1818 uitkwam, was er vooral veel kritiek. John Crocker schreef in een review dat het een verschrikkelijk en absurd verhaal was. Toch waren gotische novels in de tijd helemaal in en al snel kreeg Frankenstein vele lezers. In 1823 kwam er een voorstelling genaamd: “Presumption; or The Fate of Frankenstein”. Dit maakte het verhaal erg populair. In 1831 kwam er een nieuwe versie van het boek, dit maal droeg het de naam van Mary.
Frankenstein zag men als de eerste science fiction novel
Het werk van Shelley zag men als een science fiction verhaal. De gestoorde wetenschapper hielp hier erg in mee. De horror fictie was geboren en het verhaal is intussen zo populair dat Frankenstein zelfs een term is voor iets verschrikkelijks en onnatuurlijks.
Mary schreef later nog meer fictie. Onder andere het verhaal Roger Dodsworth: The Reanimated Englishman uit 1826. Het verhaal verteld over een man bevroren in ijs. In hetzelfde jaar kwam ook The Last Man uit, een verhaal over een eenzame overlevende van een wereldwijde plaag welke vrijwel heel de wereld had vernietigd.
Thomas Edison gebruikte het verhaal voor een korte film
In 1910 kwam er een 15 minuten durende film over Frankenstein. Een van de aller eerste horrorfilms ooit! Men beschouwde de film als verloren tot deze in de jaren 50 weer tevoorschijn kwam.
Plaats een reactie