Er wordt gesproken van een corona-effect op onze dromen. Mensen trekken aan de bel met signalen van gekke dromen sinds quarantaine en ook lijken mensen zich ineens sterker dromen te kunnen herinneren. Wat ook veel gebeurd, zijn dromen óver corona. Dat er de laatste tijd iets anders gebeurt tijdens onze slaap, dat is zeker. Maar hoe kan dat precies?
Dromen over stress of angst
Heb jij de laatste tijd veel dromen waarin stress of angstgevoelens een rol spelen? Dan ben jij zeker niet de enige. Sebastiaan Overeem, slaaparts bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde, verklaart dat er afgelopen periode meer beangstigende dromen voorkomen omdat we in een periode van onzekerheid leven. Deze gevoelens ervaar je onbewust of bewust overdag, en dat projecteert zich op je dromen.
“Moet je kijken wat er allemaal om ons heen gebeurt. Wat er op ons afkomt aan beelden. Dat wordt allemaal verwerkt en opgeslagen. Het is logisch dat je daarover droomt.”
Biologische klok
Ons hele sociale leven staat op de kop. Ineens is ons ritme verstoord en natuurlijk heeft dit ook invloed op de werking van ons lichaam. Ons slaapritme gaat hand in hand met de biologische klok, en die is in de war. Normaal gesproken heb je te maken met een bepaalde regelmaat afspraken, en nu ziet onze invulling van de dag er heel anders uit. Niet meer naar de kroeg, niet meer naar de sportschool. Én niet te vergeten bracht de ingang van zomertijd ook verandering in de biologische klok met zich mee.
Geen wekker
Een verklaring voor het sterker kunnen herinneren van dromen zou volgens slaapdeskundige de Ron te maken hebben met het anders gebruiken van een wekker. Sommige mensen hoeven geen wekker meer te zetten vanwege het thuiswerken, en andere mensen kunnen de wekker een uur later laten afgaan omdat ze niet meer hoeven te reizen. ‘’Dat betekent dat je slaap niet meer abrupt wordt afgebroken’’. Je hebt langer de tijd om de dromen hun gang te laten gaan en ze te kunnen verwerken. Het proces gaat veel natuurlijker.
Meer fantasie
De dagen zijn eentoniger geworden, wat de nachten fantasierijker maakt. Er gebeurt overdag minder, wat de ruimte geeft aan onze fantasie om ’s nachts los te gaan. De lockdown schijnt een goede voedingsbron te zijn voor dit soort verschijnselen. Ook slapen mensen gedurende een normale werkweek aan de korte kant, omdat ze vroeg weer vertrekken naar werk. De mensen die nu langer blijven liggen hebben tijdelijk een toename van het aantal dromen.
Als we even stilstaan bij dit alles wat er gaande is in de wereld op het moment, dan is het niet heel gek dat onze dromen ook anders zijn. Of dit nou gaat om een toename van dromen, het hebben van meer nachtmerries, fantasie of simpelweg beter dromen kunnen herinneren. Onze droomslaap speelt een grote rol in het omgaan met emoties, gevoelens en ervaringen.
Bekijk ook:
- Hoe kan ik lucide dromen leren
- Wat voor slaper ben jij?
- Zorg voor een goede nachtrust, 5 tips
Plaats een reactie