We hebben allemaal gerechten dat we niet lusten. De smaak, de structuur, misschien ga je van de geur al over je nek. De wereld kent vele culturen en bijbehorende gerechten. Er bestaan gerechten die rechtstreeks uit jouw nachtmerrie komen, maar voor anderen een lekkernij zijn. Wij keken kokhalzend uit naar dit lijstje; dit zijn de smerigste gerechten ter wereld.
Gebakken brain-sandwich
Je IQ slaat op tilt bij het proeven van dit culinaire hoogstandje. Het komt uit Midden-Amerika en, was totdat de gekke koeienziekte uitbrak, een lekkernij voor cowboys. De gepaneerde en gefrituurde hersenen van een kalf werd tussen (hoe kan het ook anders) een hamburgerbroodje gestopt. Ketchup erover, patat erbij en je hebt een brain-sandwich menu.
Escamoles
In Mexico is het warm, een prima klimaat om eetbare larven te kweken. Ze zien het levenslicht op de wortels van de agave plant en eindigen in de mond van Guan en Guanita. Het is een delicatesse dat al in de tijd van de Azteken werd gegeten, uiteraard met rijst en verse groenten. Ze smaken naar noten, be my guest to try it out Gringo!
Sannakji
In het verre-oosten eten ze vrijwel alles wat loopt, vliegt en zwemt. Vaak rauw, want vers en zo. Sannakji is een inktvis dat zijn trieste einde moet ondergaan op de snijplank van een Japanse kok, die het zeedier demonteert voor de ogen van de gast in het restaurant. Een beetje sesamolie erop en je kunt erop kauwen terwijl zijn zuignappen nog werken.
Casu Marzu
Casu Marzu is een gerecht uit Sardinië en wordt in die streek als een ware lekkernij gezien. Het is een schapenkaas met levende insectenlarven erin die 8mm lang zijn. Als de beestjes verstoord worden dan worden ze boos en kunnen ze zich uitrekken tot wel 15 centimeter. Dus goed schelden als je een blokje kaas snijdt, want dan heb je meer topping op je borrel.
Mopane
Deze rupsen krijgen in Afrika niet de kans om uit te groeien tot een mooie vlinder want ze eindigen tussen de kiezen van de plaatselijke bevolking. Deze rups wordt als een belangrijke bron van eiwitten gezien en wordt gegeten als gekookte of gefrituurde snack.
Tonijn oogbol
In Japan gooien ze niets weg. Voor een enkele euro kun je op Japanse vismarkten een tonijn oogbol kopen. Deze kun je uitzuigen, koken en in stukken snijden, of je kunt ermee knikkeren. Dit smerige gerecht doet je kokhalzen, althans, ons wel. De gemiddelde Japanner kan het wel waarderen.
Balut
We gaan wederom naar Azië. Daar eten ze bevruchte eendenembryo. Het wordt levend gekookt, dus een leven als kuikentje wordt met peper en zout de snavel ingedrukt. Dat is toch wat anders dan onze spiegelei met kaas en spek.
Plaats een reactie