Hier komt je achternaam vandaan 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Hier komt je achternaam vandaan

Iedereen heeft zijn eigen achternaam. Althans, veel mensen hebben een aparte achternaam die niet per se veel voorkomt in Nederland. Wanneer je achternaam Jans(s)en, De Vries of Schilder ken je er vast nog wel een aantal aangezien dit de meest voorkomende achternamen zijn volgens Toplijstjes.nl. Maar lang niet iedere Nederlander heeft zo'n rijke achternaam als deze mensen. Ontzettend interessant dus om er achter proberen te komen waar je achternaam eigenlijk vandaan komt en hoe het precies allemaal zit. Waar wonen bijvoorbeeld de mensen die jouw achternaam met jou delen? We gingen voor je op onderzoek uit en kwamen tot de volgende conclusies.

Waar komt mijn achternaam vandaan?

Laten we allereerst even een stukje terug gaan in de geschiedenis. Want waar kwamen die achternamen nou eigenlijk nog maar weer precies vandaan? Wanneer we terugkijken naar een paar honderd jaar geleden, tegen het einde van de Middeleeuwen, waren achternamen helemaal niet zo gebruikelijk. Behalve als je van adel was. Dan had je een achternaam die vastgelegd was. Na verloop van tijd werd het steeds gebruikelijker in de Nederlandse steden om een achternaam te hebben. Zo kon men je gemakkelijker vinden. Een voornaam was namelijk niet meer voldoende, er waren teveel mensen.

Daarnaast werd er in het Oosten van Nederland over het algemeen een huisnaam gebruikt. De achternaam was daadwerkelijk de naam van de boerderij waar je woonde. Zolang het bedrijf over ging van vader op kinderen bleef die achternaam actief.

De Franse tijd

Tot de Franse tijd gingen achternamen nou niet echt zoals het vandaag de dag gaat. Je achternaam was over het algemeen de voornaam van je vader met een “s” er achter. In het grootste gedeelte van de Lage Landen was het echter al gebruikelijk om een achternaam te hebben, alleen werden deze nog niet vastgelegd. Met de totstandkoming van de Burgerlijke Stand was er geen ontkomen meer aan. Iedereen moest een achternaam hebben en deze werd ook netjes vastgelegd.

Bekijk ook:
Was een groot gezin vroeger echt gezelliger?

Had je nog geen achternaam? Dan mocht je er zelf een kiezen. Vaak was het niet zo dat men veel inspiratie had, en werd men benoemd naar hun beroep. Onder andere de familienamen Bakker, Visser en Molenaar zijn op deze manier tot stand gekomen.

Hier komt je achternaam vandaan 13

Wat heeft Napoleon te maken met mijn achternaam?

Ontzettend veel Nederlanders denken dat Napoleon de veroorzaker is van hun achternaam. Ooit is het een keer voorbij gekomen op school of je hebt het toevallig ergens gelezen. Napoleon is niet degene die de familienamen in leven heeft geroepen. Sterker nog. Zoals je net al kon lezen was er al een bepaald systeem actief met achternamen.

Omdat Napoleon al heerser was over het huidige Frankrijk werd ook in Nederland deze wet ingevoerd. Hierdoor werd de Burgerlijke Stand een ding. Vanaf dat moment werden familienamen erfelijk. Wanneer je aangifte deed van de geboorte van je kind koos je een achternaam, welke vast stond. Maar het was niet daadwerkelijk Napoleon die iedereen achter de broek aan zat.

Maar waar komt mijn eigen achternaam vandaan?

De vraag waar jouw achternaam vandaan komt is een kwestie van uitzoeken. Zo simpel is het uiteindelijk. Wel wordt het een uitdaging als je echt ver in het verleden wil gaan kijken. Zoals al eerder aangegeven was er namelijk niet altijd een Burgerlijke Stand en zijn dingen dan ook niet altijd even goed vastgelegd. Het CBG, het centrum voor familiegeschiedenis, is wellicht dé ideale plek om te starten. Er zijn tal van verzamelingen, stambomen en familiewapens opgenomen in hun uitgebreide bibliotheek. Daarnaast beschikken ze ook over een handige tool waarin je je familienaam kunt opzoeken. Vervolgens krijg je een kaart van Nederland en kun je meteen zien waar al die mensen met dezelfde achternaam nou eigenlijk wonen.

Bekijk ook:
6 psychologische tips voor het volhouden van goede voornemens

Stamboom uitzoeken

Daarnaast is het ook mogelijk om je hele stamboom uit te gaan pluizen. Er zullen wel wat uurtjes in gaan zitten, maar het is ontzettend leuk om te doen. Zo leer je meteen wie je voorouders waren, met wie ze trouwden en waar ze allemaal gewoond hebben. Tijdens de lange zomeravonden in de tuin, met een lekker drankje in de hand. Onderzoek doen naar jouw eigen roots blijft gewoon ontzettend leuk om te doen. Webapplicaties als MyHeritage hebben al een hele bulk informatie voor je klaarstaan, waardoor het voor jou een stuk gemakkelijker wordt om jouw roots te kunnen vinden.

Bekijk ook:

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.