Een volle baard is natuurlijk een prachtig gezicht. Naast schoonheid heeft de baard echter ook een ander doel, klappen opvangen voor de kaak. Door de geschiedenis heen is de baard in veel culturen een geliefde gast. Een baard straalt kracht uit, is een teken van mannelijkheid en wijsheid. De baard is voor de man wat manen zijn voor de leeuw. Ben je een man neem dan een baard, zeker als je een vechter bent blijkt althans uit een nieuwe studie.
De dikke haren van de manen van leeuwen beschermen de kat tegen de klauwen en tanden van zijn rivaal. Voor de man blijkt dit ook zo te zijn, alleen vervangen we dan de tanden en klauwen voor een klap op de kaak. De baard werkt als een kussen en vangt de klap voor de kaak op. Een baard is er om je te beschermen! Of een lange snor je tanden zal sparen in een gevecht dat laten we trouwens even voor een andere keer over.
Evolutie van de baard
Volgens Charles Darwin was de baard van een man slechts om vrouwen aan te trekken. Het had volgens hem verder weinig nut. Dat een leeuw manen heeft om zichzelf te beschermen dat zag hij wel in, maar een baard als kaak beschermer was volgens Charles een idioot idee.
Lezen we echter de nieuwe studie gepubliceerd in het Integrative Organismal Biology van de Oxford Academy dan zien we dat de baard wel degelijk een beschermende functie heeft. De massa haar welke samen die geweldige baard vormt, die vangen collectief de klap op van bijvoorbeeld een klap tegen je kaakbeen.
De baard zou wel eens een evolutionair gevolg kunnen zijn van de noodzaak een man vs man gevecht te winnen. Steeds meer bewijs voor een evolutionaire ontwikkeling van het gezicht van de man met betrekking tot gevechten komt naar voren. Het gezicht van de man heeft een speciale vorm welke het gezicht beschermt in een gevecht, althans dat laat de wetenschap zien. De baard is daar natuurlijk onderdeel van.
Testen
Om het idee te testen maakte de onderzoekers gebruik van modellen welke de structuur van bot in de schedel nabootsten. Het botachtige materiaal sneed men vervolgens in blokken en de wetenschappers pakte deze in met schapenhuid en wol. Dit omdat het nogal lastig is volle baarden inclusief onderliggende huid te verkrijgen voor de testen. Het volume haar van de wol kwam volgens de onderzoekers zeer dicht in de buurt van een volle baard. Dit in tegenstelling tot de vacht van veel andere dieren.
Voor de testen gebruikte men drie verschillende schapenhuiden:
- De huid met de wol op volle lengte, deze vielen in voor de volle baard
- Gescheerde schapenhuid, om te kijken of de wortels van haar enige bescherming zou kunnen bieden
- Als laatste kale huid, deze stond voor een baardloos persoon
Vervolgens plaatste de onderzoekers de blokken bot gewikkeld in de huiden op een aanbeeld. Van boven liet men vervolgens een botte staf vallen om te kijken wat het effect van een klap op de kaak zou zijn.
Dynatup 8250
Het experiment maakte gebruik van een Instron Dynatup 8250 drop weight inpact tester. De resultaten daar zullen (echte) mannen met een baard trots op zijn. De behaarde huid ving maar liefst 30% meer energie op dan de andere huiden. Een baard is dus een prachtige verdedigingstactiek bij je bargevecht!
Toen de machine met de kracht waarop het bot brak te werk ging braken 95% van de geschoren en haarloze blokken. Slechts 45% van de blokken met haar (de baard dus) braken. Ook nadat er al een klap op het blok gegeven was hielden de behaarde blokken het langer uit dan de geschoren of kale blokken.
De resultaten tonen aan dat haar in staat is klappen op te vangen en schade aan onderliggend bot te voorkomen. Een volle baard kan als we er van uitgaan dat de menselijke haren het zelfde doen als de schapenwol de kaak beschermen. Ook kan een volle baard bescherming bieden voor de onderliggende huid en spieren.
Hoe het werkt? De individuele haren vangen de kracht van een klap op en verdelen deze over een groter oppervlak. Om het mechanisme preciezer te omschrijven is volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig. De haren van mannen en dus ook hun baarden zijn erg verschillend. Het zou zo kunnen zijn dat de ene baard beter beschermt als de andere, denk bijvoorbeeld aan een baard met veel krullen ten opzichte van een gladde baard gaven de wetenschappers aan.
Bekijk ook:
Plaats een reactie