Saved Read later
Deel dit bericht

Zo rij je echt groen met elektrische auto’s

De elektrisch auto (EV) neemt de laatste jaren snel toe in populariteit. Inmiddels is het marktaandeel van de elektrische auto’s in Nederland gestegen tot zo’n 15%. Hoewel elektrische auto’s nog relatief duur zijn, probeert de overheid de verkoop te stimuleren door fiscale maatregelen, waaronder een lager bijtellingspercentage. Daarnaast betaal je geen motorrijtuigenbelasting als de auto volledig elektrisch kan rijden. Hierdoor neemt het aantal elektrische auto’s in Nederland langzaam maar zeker toe.

Waarom kiezen voor een elektrische auto?

Elektrische auto’s zijn niet alleen populair vanwege de belastingvoordelen. Ze zijn ook nog eens heel groen. Tijdens het rijden stoten EV’s geen schadelijke stoffen uit, zoals CO2 en stikstofoxiden. TNO becijferde dat de gemiddelde elektrische auto tot 35% minder CO2 uitstoot dan een auto met een verbrandingsmotor. Hierbij zijn de CO2- en vervuilende emissies die worden uitgestoten bij de productie van de wagen, de accu’s én de elektriciteit en brandstoffen meegenomen. Bij de berekening is ervan uitgegaan dat je de auto oplaadt met de grijs-groene stroom die nu uit het stopcontact komt. Ga je de auto met 100% groene stroom opladen, dan zal dat percentage van 35% zelfs kunnen stijgen naar 70%.

Iedereen in een EV, is er dan voldoende duurzame energie beschikbaar om al die auto’s op te laden?

Het Nederlandse stroomnet is op dit moment niet berekend op een plotselinge, grote stijging in de vraag naar duurzame stroom. Als iedereen morgen in een elektrische auto zou stappen, dan kunnen die auto’s dus niet allemaal aan het openbare net opgeladen worden. In zo’n scenario zou er ook onvoldoende groene stroom beschikbaar zijn om al die auto’s op te laden.

In de toekomst wordt het waarschijnlijk wel mogelijk om op grote schaal elektrische auto’s te gaan opladen met duurzaam opgewekte energie. Als in 2030 alle auto’s in Nederland EV’s zouden zijn, dan neemt de vraag naar stroom met ongeveer 20% toe. Het CBS berekende dat er in 2018 zo’n 8% meer energie uit duurzame bronnen was opgewekt dan in 2017 (pdf). Als die toename in de komende jaren doorzet, of zelfs stijgt. dan zullen de vraag naar groene energie en het aanbod in evenwicht blijven.

Bekijk ook:
Nieuwe elektrische auto 2025

Hoe kun je je elektrische auto opladen met groene stroom?

Wil je je elektrische auto opladen met groene energie, dan kun je je auto natuurlijk via het stopcontact opladen. Je krijgt dan echter geen 100% groene stroom, maar een mengsel van stroom uit duurzame en niet-duurzame bronnen. In 2018 werd zo’n 15% van alle stroom in Nederland duurzaam opgewekt. Je kunt er dus vanuit gaan dat zo’n 15% van de stroom die uit het stopcontact komt, groene stroom is.

Als een Nederlandse energieleverancier zelf niet genoeg groene stroom kan opwekken, dan kan deze groenestroomcertificaten uit het buitenland kopen van bestaande groene energieleveranciers, om zo de grijze stroom wat groener te maken. Het nadeel van deze import van groene stroom is dat het niets bijdraagt aan de uitbreiding van de opwekking van duurzame energie in Nederland of daarbuiten. Je kunt dus alleen zeker zijn van groene stroom als het ook daadwerkelijk in ons land is opgewekt.

Wil je dat er meer duurzame energie komt, dan kun je daar als consument op de volgende manieren voor zorgen:

  • Kies voor een groene energieleverancier. Lijsten zijn te vinden bij o.a Natuur & Milieu, Greenpeace, de Consumentenbond en WISE.
  • Als je voor groene stroom kiest, geef dan aan dat dit alleen uit Nederland mag komen.
  • Op het stroometiket van jouw energieleverancier kun je de herkomst van je stroom zien (zon, wind, gas, kolen, uit Nederland of niet). Dit etiket krijg je elk jaar na 1 mei van je energiebedrijf bij de jaarrekening. Je kunt het etiket meestal ook vinden op de website van je energieleverancier.

Wil je echt gaan voor 100% groene stroom, dan zijn zonnepanelen een goede oplossing. Door installatie van zonnepanelen kun je je elektrische auto opladen met 100% groene energie die je zelf opwekt met behulp van de zon.

Elektrisch rijden met zelf opgewekte zonne-energie – is het realistisch?

Je auto opladen met zonne-energie van je eigen zonnepanelen (autonoom laden) is niet alleen groen, maar ook voordeliger dan opladen aan het stroomnet. Maar hoe realistisch is dit? Voor stroom uit je eigen zonnepanelen betaal je zo’n €0,04 per kWh, tegenover gemiddeld €0,20 per kWh voor netstroom.

Bekijk ook:
Parkeren als een pro: je ultieme gids voor parkeren in Amsterdam

Er zijn echter wel enorm veel zonnepanelen nodig als je je elektrische auto volledig met zonnepanelen wilt opladen. Stel: we nemen een Tesla met een accu van 100 kWh en een kleine e.Go met een accu van iets minder dan 15 kWh. Beide auto’s rijden 60 kilometer per dag. Hierbij verbruikt de Tesla ongeveer 14 kWh/dag en de e.GO ongeveer 9 kWh/dag. De auto’s worden overdag opgeladen.

Om de Tesla ver genoeg op te laden zodat er een afstand van 60 kilometer mee gereden kan worden, zijn er ongeveer 24 zonnepanelen van 250 Wp nodig. Een oppervlakte van 40 m². Met ditzelfde aantal zonnepanelen kan de kleine e.GO volledig opgeladen worden. Als de installatie ook het dagelijks verbruik in de winter moet kunnen leveren, dan moeten er nog 2,5 x zoveel panelen geplaatst worden. Dan moet je wel een heel groot dak of grasveld bij je huis hebben.

Het is de vraag of je voldoende ruimte hebt om alle zonnepanelen te kunnen plaatsen om je auto voor 100% met zonnestroom op te laden. Maar ook al kun je je auto maar voor 50% met zonnepanelen opladen, dan valt er nog winst te behalen. Waar je ook milieuwinst mee haalt, zijn de autobanden van je EV. Bandenslijtage bij EV’s kan enorm zijn door het hogere gewicht van de auto en de enorme snelheid waarmee je kunt optrekken. Gebruik je Eco-banden of banden die speciaal ontworpen zijn voor elektrische auto’s en ga je rustig om met het gaspedaal, dan beperk je de bandenslijtage tot een minimum.

Groene energie en de elektrische auto – een goede match

Groene stroom en een elektrische auto gaan heel goed samen. Door je elektrische auto op te laden met groene stroom, kan de CO2 uitstoot van de auto met wel 70% afnemen. Op dit moment is het aandeel groene stroom wat uit het stopcontact komt, nog maar zo’n 15%, maar dat aandeel gaat de komende jaren stijgen. Als je de ruimte en financiële middelen hebt, kun je zonnepanelen installeren om zo de accu (gedeeltelijk) met duurzame energie op te laden. Groener dan dat wordt het niet!

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.