Leuke feiten over de aarde 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Leuke feiten over de aarde

De aarde, we leven er allemaal op. En normaal gesproken nemen we alles allemaal maar voor lief, het is normaal en het valt je niet eens meer op. Nu iedereen op dit moment in een andere situatie verkeerd is het wel leuk eens te kijken naar feiten die we nog niet weten van onze planeet.

Is de aarde rond?

Iedereen heeft op school geleerd dat de aarde een bol is. Mocht je iemand zijn die denkt dat de aarde eigenlijk plat is, dan kom je nu nog meer bedrogen uit. Ook de wetenschap heeft altijd beweerd dat de aarde bolvormig is. Maar de laatste decennia toont toch iets anders aan.

Dankzij foto's via onder andere satellieten is men er achter gekomen dat de aarde eigenlijk een afgeplatte bol is of zoals ze het in wetenschappelijke termen noemen een ‘oblate sferoïde'. De afstand tussen de noord- en zuidpool is in werkelijkheid maar liefst 43 kilometer korter dan de diameter ten hoogte van de evenaar.

Dat de aarde een afgeplatte bol is komt door ‘haar' eigen rotatie om ‘haar' eigen as. Hierdoor is niet het topje van de Mount everest het meest verwijderd van het middelpunt van de aarde, maar de top van de vulkanische berg Chimborazo in Equador.

Leuke feiten over de aarde 16

Wij leven door de platentektoniek

Zoals de meeste mensen wel weten is de aarde niet één massief geheel maar bestaat het uit platen. Dit zijn afzonderlijke platen die drijven op Magma. En dat is uniek want dat komt zover de wetenschap weet op geen enkele andere planeet voor.

De platen bewegen ten opzichte van elkaar en kunnen dus ook in botsing komen met elkaar. Wanneer deze botsing plaats vind, schuift de ene plaat onder de andere plaat. Dit wordt in wetenschappelijke termen ‘subductie' genoemd.

Bekijk ook:
12 Populaire complottheorieën

Wanneer twee platen juist van elkaar wegdrijven wordt er in de vrijgekomen ruimte een nieuwe korst gevormd. De beweging van de platen wordt ‘platentektoniek' genoemd.

Dit natuurlijke verschijnsel zorgt voor verschillende natuurverschijnselen. Denk hierbij aan aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Maar ook aan het vormen van nieuwe gebergten.

Ook zorgt het ervoor dat er niet teveel koolstof in de atmosfeer komt. En dat is gunstig tegen het broeikaseffect. De platen zorgen er dus voor dat wij een leefbare planeet hebben.

Leuke feiten over de aarde 17

Waar bestaat de aarde uit?

Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van onze planeet uit ijzer bestaat. Wanneer je een overzicht zou maken van alle stoffen die de aarde bevat zou zo'n 32,1% uit ijzer bestaan. Daarna volgt dus pas zuurstof met 30,1%. Silicium is goed voor 15,1% en magnesium voor 13,9%. Het grootste gedeelte van ijzer bevind zicht trouwens ver onder ons, in de kern van de aarde.

Er is meer water als aarde

Als je vanuit een satelliet naar de aarde kijkt dan zie je het duidelijk, we leven op een blauwe planeet. De reden dat de aarde vanuit de ruimte er zo blauw uit ziet, zijn de oceanen en zeeën. De aarde staat voor zo'n 70% onder water. De rest, 30 %, bevind zich dus boven de zeespiegel.

Leuke feiten over de aarde 18

De atmosfeer is tienduizend kilometers hoog

Maar het grootste deel van de aardse atmosfeer en dat is zo'n 75%, bevind zich in de eerste elf kilometer boven het aardoppervlak. Echter is de atmosfeer veel groter dan dat! Het strekt zich namelijk uit tot zo'n tienduizend kilometer! We delen de atmosfeer op in vijf lagen; de troposfeer, de stratosfeer, de mesosfeer, de thermosfeer en de exosfeer.

Bekijk ook:
De containerwoning het huis van de toekomst?

Hoe hoger je de lucht in gaat, hoe kleiner de dichtheid. De buitenste laag, de exosfeer begint al op 700 kilometer hoogte en is dus het grootste gedeelte van de aardse atmosfeer. Op tienduizend kilometer hoogte gaat de exosfeer dus over in het vacuüm van de ruimte.

De exosfeer is overigens geen gas, dit komt omdat de atomen en moleculen zich op een te grote afstand van elkaar bevinden. De exosfeer bestaat vooral uit heliumatomen en waterstof maar er komen ook zwaardere deeltjes voor zoals stikstof, kooldioxide en zelfs zuurstof. Continue ontsnappen er deeltjes aan de exosfeer van de zwaartekracht en verdwijnen in de ruimte.

Leuke feiten over de aarde 19

Een dag duurt geen 24 uur

Iedere klok op de wereld is er op ingesteld, 12 of 24 uur. Geen minuut meer of minder. Maar feitelijk duurt een dag helemaal geen 24 uur. De aarde draait namelijk in 23 uur, 56 minuten en 4 seconden om haar as. Dit wordt ook wel een ‘siderische' dag genoemd. In dit tijdsbestek heeft de aarde precies één rotatie ten opzichte van de sterren gemaakt. Omdat de aarde daarnaast ook om de zon beweegt, duurt het iets langer om de zon na één omwenteling op dezelfde plek aan de hemel te zien, namelijk ongeveer 4 minuten. Zo komt men alsnog aan een ‘zonnedag' van 24 uur.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later

3 Comments

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.