Wist je dat er jaarlijks wel zo'n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank vliegen? Ongeveer 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. Een flesje met een prijs van ongeveer 15 cent – 50 cent met zulke gruwelijke gevolgen… Op plastic flessen vanaf 1 liter zit er al statiegeld op a 25 cent, maar vanaf juli 2021 ook op alle plastic flesjes onder de 1 liter a 15 cent. Hèhè..
Hergebruik stimuleren
Door statiegeld op plastic flesjes te introduceren, proberen we het zwerfafval en plastic in milieu terug te dringen. In eerst instantie was het plan van de verpakkingsindustrie om 90 procent van de weggooi-flesjes te hergebruiken maar dat is niet gelukt en daarom extra reden om statiegeld te introduceren. Je kunt de plastic flesjes straks inleveren bij zowel supermarkten, maar dit is ook mogelijk bij tankstations en treinstations.
Dit speelt natuurlijk niet alleen in Nederland, maar plastic flesjes zijn een wereldwijd probleem. Ken je dit filmpje nog van ongeveer twee jaar geleden?
Met de komst van het statiegeld op de kleine plastic flesjes wordt een eindeloos lang dossier gesloten. Jaren zijn verschillende organisaties bezig om dit voor elkaar te krijgen. Verschillende milieuorganisaties lobbyen namelijk al jaren voor deze regeling.
Producenten hebben zich voornamelijk verzet tegen de uitbreiding van het statiegeld. Waarom? Volgens de verschillende verpakkingsbedrijven is het systeem te duur en zal het in verhouding weinig opleveren. Naast dat verpakkingsbedrijven het niet zien zitten, zijn ook supermarkten hier niet heel enthousiast bij. Verwerking kost namelijk extra tijd en geld en het is een hele organisatie om al deze flesjes te verzamelen. Het zal vooral extra geld kosten voor de bedrijven, maar niet veel opleveren. Voor het milieu wel, maar indirect niet voor de bedrijven.
3% vermindering
Door statiegeld op de plastic flesjes onder de 1 liter te vragen proberen ze een vermindering van 3% te creëren op zwerfafval. Maar we moeten niet vergeten dat er nog zóveel meer ligt op straat. Overal kun je snoepwikkels, chipszakken en andere papiertjes vinden. Het invoeren van statiegeld op de flesjes zal dus zeker een verschil opleveren, maar er zijn ook veel kosten bij verbonden voor de verschillende partijen.
Hoe sta jij er zelf in als consument? Ben je voor of tegen statiegeld op plastic flesjes en waarom?
Zie hieronder een korte video over de nieuwste regeling:
Plaats een reactie