Belastingdienst maakt het met fraudelijst steeds minder leuk 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Belastingdienst maakt het met fraudelijst steeds minder leuk

Dat de Belastingdienst het niet leuker kon maken was inmiddels wel bekend, maar dat de fiscus er ook nog regelmatig een schepje bovenop doet om dat te bewijzen is in de afgelopen maanden pijnlijk duidelijk geworden. Na de het bekend worden van de toeslagenaffaire is nu bekend geworden dat er ook nog eens een geheime lijst is bijgehouden waarop ‘mogelijke fraudeurs’ stonden.

Onbetrouwbaar en oncontroleerbaar

Uit een onderzoek van Trouw en RTL Nieuws is naar voren gekomen dat de Belastingdienst gedurende ongeveer twintig jaar een geheime lijst heeft bijgehouden, waar mogelijke fraudeurs op stonden vermeld. De betrouwbaarheid en controleerbaarheid van deze lijst is echter discutabel. Ondertussen stonden er ongeveer 180.000 mensen op de lijst. De Belastingdienst in de rol van Big Brother werd daarmee steeds prominenter.

In strijd met privacywetgeving

Zoals te verwachten was de registratie in strijd met de privacywetgeving, zo geven privacy experts aan. Diverse mensen zijn geregistreerd vanwege het feit dat het Openbaar Ministerie tijdens een strafrechtelijk onderzoek informatie over de betreffende personen had opgevraagd. Voor de Fiscus reden om deze personen op de lijst te plaatsen, zonder dat er duidelijk was waarom het OM informatie wilde hebben of welke overtreding was begaan. Bekend zijn bij het Openbaar Ministerie was voor de Fiscus voldoende.

Bekijk ook:
Afvalbeheer en circulaire economie in Nijmegen: samen werken aan een groene toekomst

Intern onderzoek

Een intern onderzoek van de Belastingdienst heeft heeft inmiddels uitgewezen dat er “nauwelijks of geen onderscheid wordt gemaakt in de kwalificatie, gewicht en betekenis van een melding”. De onderzoekers kwamen daardoor ook tot de conclusie dat er een aanzienlijke kans was dat een deel van de betrokkenen onterecht of bovengemiddeld snel of vaak als risicopost werd aangemerkt.

Inmiddels is het systeem waarin de registraties plaatsvonden afgelopen week door de Belastingdienst uitgezet. Dit ook naar aanleiding van de aanhoudende vragen van Trouw en RTL Nieuws.

‘Institutionele vooringenomenheid’

Bij de Belastingdienst heerst een ‘institutionele vooringenomenheid’, zo constateerde de commissie Donner al eerder bij het onderzoek naar de toeslagenaffaire. Het uitgaan van fraude bij personen, die alleen geselecteerd waren voor controle, heeft velen in grote financiële problemen gebracht.

De Belastingdienst heeft zichzelf een onaantastbare status toegekend waardoor het onduidelijk is wat men in de afgelopen jaren met deze geheime registratie heeft gedaan en, nog erger, dat het niet duidelijk is wat er nog meer verborgen is gebleven.

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.