Misschien vier jij kerst omdat het er bij hoort, omdat je gezellig een kerstboom wilt versieren, oliebollen wilt eten en het leuk vindt om te gourmetten of je creatieve geest naar boven kan halen bij het schrijven van gedichten. Maar weet jij eigenlijk ook waarom we kerst vieren? Je hebt vast wel eens gehoord dat het te maken heeft met de geboorte van Jezus, maar het echte verhaal achter kerst lijkt toch anders te zijn dan je denkt.
Geboorte van Jezus
Met kerst wordt de geboorte van jezus gevierd. Het woord kerst stamt ook af van Christus. ‘Kerstenen’, betekent letterlijk: christelijk maken. En kerstmis staat voor ‘Christus-mis’. Mis betekent viering in de kerk.
‘’Het is helemaal niet zeker of Jezus op 25 of 26 december is geboren’’
De datum dat we kerst vieren blijkt echter pas geprikt te zijn in de 4e eeuw na Christus. Het was toen helemaal niet zeker op welke datum Jezus nou eigenlijk geboren was. Als je goed terugkijkt in de bijbel, kan zelfs achterhaald worden dat de geboorte rond september, oktober zou zijn geweest. We lezen namelijk het volgende; Toen de engel Gabriël aan Maria in Nazareth verteld had dat ze zwanger zou worden (Lucas 1:26-31), ging Maria op bezoek bij Elisabeth, die toen zes maanden zwanger was (Lucas 1:36-39). Het was toen de tweede helft van de tiende maand. Maria bleef drie maanden bij Elisabeth (Lucas 1:56), waarna ze weer naar huis ging. Dat was dan in de tweede helft van de eerste maand. Zes maanden later vond de geboorte van Jezus plaats, dus aan het eind van de zevende maand, de maand Tisjri.
Daarnaast, zijn er meerdere aanwijzingen waarom Jezus niet in december is geboren. Bijvoorbeeld, dat de herders buiten waren. Dit zou niet gebeuren in de winter, maar in de lente of begin herfst.
Waarom vieren we kerst dan in december?
Als de geboorte plaatsvond in eind september, dan zou de conceptie plaatsgevonden hebben in december. Dat maakt deze maand dan weer speciaal. Dit is eigenlijk het begin van de menswording geweest van de Zoon van God. Daarnaast, zou deze theorie pas achteraf bedacht zijn. De mensen hadden er eigenlijk in eerste instantie niet bij stil gestaan dat de conceptie van Jezus plaats had gevonden in december. Vreemd!
Kerstboom
Als we aan kerst denken, denken we aan een kerstboom, kerstversiering en kerstlichtjes. Maar dit heeft eigenlijk helemaal niets met kerst of met het Christendom te maken. De katholieke kerk heeft een kerstboom zelfs lang geweerd. Pas halverwege de negentiende eeuw kwam het gebruik om een kerstboom op te zetten vanuit de Franse Elzas over naar andere landen in Europa. In een Frankische tekst uit de 13e eeuw wordt voor het eerst geschreven over een groene boom vol kaarsen, dus ergens bestond hij al wel een hele tijd! Het gebruik zou echter zijn ontstaan vanuit een oud-Germaanse midwinterviering, waarbij de boom werd verbrand om warmte te geven.
De Germanen
De Germanen leken kerstmis te vieren met een andere reden. Zij vieren met Winterzonnewenden het Joel feest. Dit feest is bedoeld om de wedergeboorte van de God van groei en het licht te vereren. Dit zou kerstlampjes en alle mooie verlichting beter verklaren. Ook vonden zij dat er overvloedig gegeten moest worden om zo goed het nieuwe jaar in te gaan. Als zij niet overvloedig aten, wat dus het kerstmaal was, geloofden zij dat ze de rest van het jaar arm zouden blijven en honger moesten lijden. Daarnaast omgaven ze zich volledig met groene takken en vruchtbomen werden gepland. Dit was het vruchtbaarheid aspect van kerst. Het zonnerad was heel belangrijk, wat symbool stond voor het licht voor de wereld en voor de geest. Dit gebruik lijkt veel meer te maken hebben met kerst, namelijk: winter, kerstboom, kaarsjes, verlichting, takken… En het lijkt er op de geboorte van Jezus maar vaag verbonden is met Kerst.
Zou het kunnen dat de traditie die we ieder jaar vieren toch een andere ontstaansgeschiedenis heeft dan waar we allemaal vanuit gaan?
Plaats een reactie