Steeds vaker kiezen we voor sieraden van natuursteen: Het verhaal achter deze trend 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Steeds vaker kiezen we voor sieraden van natuursteen: Het verhaal achter deze trend

Sieraden gemaakt van natuursteen hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. En heel vreemd is dit eigenlijk niet als je het verhaal achter deze trend bekijkt. Deze sieraden combineren namelijk een bijzonder ontwerp met natuurlijke elementen, wat zorgt voor stukken die zowel stijlvol als betekenisvol zijn. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter deze trend? Wij zochten het voor je uit:

Het verhaal achter sieraden van natuursteen

Hoewel we vandaag de dag dus steeds meer sieraden van natuursteen zien, is deze trend eigenlijk al een paar duizend jaren oud. Archeologische vondsten tonen namelijk aan dat mensen in die tijd al sieraden maakten van verschillende soorten natuursteen, zoals jade, lapis lazuli en turkoois. Deze stenen werden vaak gezien als magisch en helend, en werden dan ook vaak gebruikt in rituelen en als amuletten.

In de oude beschavingen van Egypte, Mesopotamië en China werden natuurstenen sieraden, zoals een natuursteen armband, eerder alleen gedragen door royalty’s en edelen. Deze stenen werden zorgvuldig gesneden en gepolijst tot prachtige kunstwerken, vaak in combinatie met goud en zilver. De symboliek van de stenen speelde een grote rol: de oude Egyptenaren geloofden bijvoorbeeld dat turkoois bescherming bood tegen het kwaad.

De voordelen van natuurstenen sieraden

Tegenwoordig worden sieraden gemaakt van natuursteen vooral gedragen vanwege de stijlvolle en unieke kenmerken. Dit soort sieraden bieden verschillende voordelen die ervoor zorgen dat ze inmiddels mateloos populair zijn:

Een compleet uniek ontwerp: Elke natuursteen is uniek in kleur, patroon en structuur, wat betekent dat geen twee stukken precies hetzelfde zijn. Dit geeft een gevoel van exclusiviteit die je niet snel bij andere soorten sieraden zult tegenkomen.

Duurzaamheid: Natuurstenen zijn over het algemeen zeer duurzaam en kunnen generaties lang meegaan als ze goed verzorgd worden.

Het verhaal achter de natuurstenen: Veel mensen geloven dat natuurstenen specifieke energetische en helende eigenschappen hebben. Amethist staat bijvoorbeeld bekend om zijn kalmerende werking, terwijl rozenkwarts wordt geassocieerd met liefde en harmonie. Los van het feit of dit ook echt het geval is, is het voor veel mensen een reden om te kiezen voor een bepaalde soort natuursteen.

Esthetische waarde: De stijlvolle uitstraling van natuurstenen, met hun rijke kleuren en unieke patronen, maakt ze tot een aantrekkelijke keuze voor sieradenontwerpers.

Populaire soorten natuursteen

Er zijn verschillende soorten natuurstenen die gebruikt worden in sieraden, elk met hun eigen unieke eigenschappen en aantrekkingskracht. Hier zijn enkele van de meest populaire:

Agaat: Bekend om zijn gestreepte patronen en variëteit aan kleuren, wordt vaak gebruikt in ringen, hangers en armbanden.

Lapis Lazuli: Een diepblauwe steen die al sinds de oudheid gewaardeerd wordt, vooral in het Midden-Oosten en Azië.

Amethist: Een paarse variant van kwarts die geliefd is om zijn schoonheid en vermeende kalmerende eigenschappen.

Turkoois: Een levendige blauwgroene steen die door sommigen wordt geassocieerd met bescherming en genezing.

Onyx: Een zwarte steen met een elegante uitstraling, vaak gebruikt in manchetknopen en halskettingen.

Hoe kies je precies het juist sieraad van natuursteen

Bij het kiezen van natuurstenen sieraden zijn er verschillende factoren die van belang zijn. Allereerst is de kwaliteit van de steen belangrijk; let hierbij vooral op de kleur, helderheid en afwerking. Hoogwaardige stenen hebben levendige kleuren en een gladde afwerking, wat bijdraagt aan hun uitstraling en duurzaamheid.

Het ontwerp en de stijl van het sieraad zijn ook belangrijk. Zorg ervoor dat het ontwerp aansluit bij jouw persoonlijke stijl en past bij de gelegenheid waarvoor je het sieraad wilt dragen. Een minimalistisch ontwerp is vaak beter geschikt zijn voor dagelijks gebruik, terwijl een statement piece beter past bij speciale gelegenheden.

Verder moet je rekening houden met het onderhoud van de sieraden. Sommige stenen zijn gevoeliger voor krassen en schade, dus het is belangrijk om je goed te informeren over hoe je jouw sieraden kunt onderhouden om hun schoonheid te behouden.

Conclusie

Sieraden gemaakt van natuursteen zijn niet alleen prachtige accessoires, maar ook dragers van geschiedenis, cultuur en persoonlijke betekenis. Of je nu op zoek bent naar een uniek stuk om je collectie uit te breiden, waarde hecht aan de helende eigenschappen van een specifieke steen of gewoon een mooie armbanden set heren zoekt om cadeau te geven; natuurstenen sieraden bieden een wereld van mogelijkheden en weer nét even iets anders dan dat gouden of zilveren sieraden kunnen bieden.

154

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.