Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vastgesteld dat er een aanzienlijke stijging is van het aantal Nederlandse huishoudens dat problematische schulden heeft. Om deze reden heeft het kabinet goedkeuring gegeven aan de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (KWI). In dit artikel leggen we je uit wat dit voor mensen met schulden betekent.
Stijging van huishoudens met problematische schulden
Het CBS heeft vastgesteld dat het aantal Nederlandse huishoudens met problematische schulden in 2023 flink is gestegen. Uit cijfers blijkt dat ruim 726.000 huishoudens in de financiële problemen zitten. Bij een vijfde daarvan is Dienst Toeslagen de schuldeiser. In 2018 was dat de helft. Dat wil zeggen dat er in vijf jaar tijd ruim 80.000 mensen met schulden bij zijn gekomen.
In andere gevallen zijn het mensen die problematische schulden hebben doordat incassobureaus er schimmige praktijken op nahouden. Ze gooien rente op verhogingen en andersom. Vreemd is het feit dat iedereen zomaar een incassobureau kan beginnen en dat er weinig regulering in deze branche is. Daar steekt het kabinet vanaf 1 april een stokje voor door de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in te voeren.
Wat is de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening?
Minister Frank Weerwind voor rechtsbescherming wist het tijdens de ministerraad mooi te omschrijven: “Incassodienstverlening noemen we niet voor niets dienstverlening: misstanden en onheuse bejegening horen er niet bij”. Hij doelt hiermee op de misstanden in deze branche. Zowel de schuldenaar als de schuldeiser moet weten waar hij of zij aan toe is. De minister wil met Wet Kwaliteit Incassodienstverlening het vertrouwen in incassobureaus bevorderen.
De nieuwe wet gaat vooral om het invoeren van kwaliteitseisen voor incassobureaus. Elk bedrijf dat zich bedrijfsmatig bezighoudt met het innen van incasso’s moet zich vanaf 1 april verplicht registeren in een register dat voor iedereen te zien is. Zo is er beter toezicht op klachtenafhandeling, vakbekwaamheid en informatievoorziening. Screeningsautoriteit Justis zal dit register gaan beheren.
Beperking van stapeling incassokosten
Bestaande incassobureaus moeten zich binnen een jaar na 1 april 2024 registreren, beginnende incassobureaus na deze datum moeten dit meteen doen. Een van de belangrijkste punten die aangepakt gaan worden is het stapelen van incassokosten. Schuldenaren komen hierdoor steeds dieper in de financiële problemen. Sommige vorderingen zijn honderden euro’s hoog, terwijl de originele schuld slechts een paar tientjes is. De Wet Kwaliteitseisen Incassodiensten gaat ervoor zorgen dat dit aan banden wordt gelegd.
De bepaling van het stapelen van incassokosten bij terugkerende vordering zal worden beperkt. De incassokosten mogen maximaal €140 per zes maanden zijn als het termijnbedrag of de maandelijkse vordering lager is dan €266,67. Het duurt iets langer voordat dit van kracht wordt. Deze maatregel gaat vanaf 1 oktober 2024 in. Dit zal lucht geven aan mensen die alleen maar rente betalen en niets aflossen door de schimmige praktijken van malafide schuldeisers.
Informatie van de Rijksoverheid
Op de website van de overheid staat een uitgebreid persbericht. Hierin staat exact omschreven wat deze nieuwe wet inhoudt en wat schuldenaren kunnen doen om deze te raadplegen. De Wet Kwaliteit Incassodienstverlening is niet alleen in het leven geroepen voor mensen met schulden, maar ook voor schuldeisers.
Het doel is een transparant en duidelijk systeem waar iedereen bij gebaat is. Beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Minister Weerwind hoop dat het percentage huishoudens met problematische schulden op termijn stevig zal afnemen. We houden de ontwikkelingen in de gaten. Als het bovengenoemde register online staat, dan zullen we hier uiteraard aandacht aan besteden. Meer informatie over de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening is tevens te vinden op de website van de Eerste Kamer.
Plaats een reactie