Wat is het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Elke ondernemer loopt bepaalde risico’s. Financiële risico’s, aansprakelijkheidsrisico’s en productrisico’s. Gelukkig is het mogelijk om je tegen de meeste risico’s te wapenen. Dit doe je door één of meerdere verzekeringen af te sluiten.

Je kunt onder andere voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kiezen. Deze twee verzekeringen lijken in de basis op elkaar, maar zijn toch verschillend. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

Soort dekking

Ten eerste is het soort dekking bij beide verzekeringen anders:

–       Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Met een AVB-verzekering dek je je in tegen zaak- en letselschade. Zorgt een van jouw producten of werknemers voor letsel bij een klant? Of voor schade aan producten van je klant? Dan kan een klant tegen jouw bedrijf een claim indienen. Met een AVB verzekering dek je je tegen zo’n claim in.

–       Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met BAV dek je je in tegen vermogensschade die een opdrachtgever van je oploopt door een beroepsfout van jou of een werknemer.

Met andere woorden: met een AVB verzeker je jezelf tegen zaak- en letselschade. Met een BAV verzeker je jezelf tegen vermogensschade door beroepsfouten.

Bekijk ook:
Alles wat je moet weten over lokale SEO

Geschiktheid

Ten tweede is de geschiktheid van de verzekeringen anders. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering past slechts bij een paar soorten bedrijven. Verkoop je producten? Dan is zo’n verzekering niet zo geschikt voor je. Verleen je diensten en/of geef je advies? Dan past zo’n verzekering bij jouw bedrijf.

Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dit een ander verhaal. Zo’n verzekering is in principe voor elk bedrijf geschikt. Komt een klant bij je over de vloer en is de vloer net gedweild? Als de klant uitglijdt en letselschade oploopt, kun je hier als bedrijf aansprakelijk voor gesteld worden. Gelukkig kun je je tegen zo’n schadeclaim indekken met een geschikte AVB-verzekering.

Met andere woorden: je moet goed nagaan welke verzekering voor jou van toepassing is. Dit hangt dus van het soort bedrijf en de werkzaamheden af.

Kun je beide verzekeringen met elkaar combineren?

Ja, het is zeker mogelijk om beide verzekeringen met elkaar te combineren. Geef je met je bedrijf bijvoorbeeld financiële adviezen? Dan is het zelfs verstandig om beide verzekeringen met elkaar te combineren. In dat geval loop je namelijk het risico dat je schade toebrengt aan iets of iemand én het risico dat je een beroepsfout maakt.

Bekijk ook:
Waarom een zit-sta bureau een slimme keuze is voor jouw werkplek

Zoals eerder al gesteld, moet je de keuze voor een verzekering op je eigen bedrijf afstemmen. Ga goed na wat je precies doet en welke risico’s je loopt. Op basis daarvan maak je de juiste keuze tussen een AVB- en BAV-verzekering. Of je kiest dus voor een combinatie van beide verzekeringen.

Bestaan er verschillen in de premie?

Ja, zonder enige twijfel. Bij elke verzekering wordt de premie bepaald aan de hand van tientallen factoren. Je kunt eigenlijk elke bedrijfsverzekering zien als een verzekering op maat.

Dat is dan ook de reden waarom er grote prijsverschillen bestaan. Tussen een AVB en een BAV dus ook. Maar er kunnen ook grote prijsverschillen bestaan tussen verschillende verzekeringsmaatschappijen. Doe daarom goed onderzoek en vraag zeker meerdere offertes op.

380

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.