Als je naar de lange rijen bij de McDrive kijkt dan zul je jezelf zonder twijfel weleens hebben afgevraagd hoeveel winst de McDonald’s jaarlijks maakt. Restaurants van de hamburgerketen zijn letterlijk over de hele wereld te vinden. Het geld komt ook met bakken tegelijk binnen, maar dat verdient het moederbedrijf van McDonald's niet met de verkoop van hamburgers en patat. Waar dan wel mee? Lees snel verder.
Omzet van McDonald’s
Het eerste McDonald’s-restaurant werd in 1940 geopend door de broers Mac en Dick McDonald. Door hun lopende band-productiesysteem en hun simpele, maar smaakvolle hamburgers werd het restaurant een succes. Het was echter milkshake verkoper Ray Kroc die opperde om meer restaurants te openen. Sindsdien is de hamburgerketen niet meer te stoppen. Het bedrijf telt op dit moment 205.000 werknemers en heeft 39.198 vestigingen over de hele wereld.
De hamburgerketen maakte in 2023 een omzet van 24.42 miljard dollar. Dat is iets meer dan het jaar ervoor. Je zou denken dat dit allemaal is verdiend met de verkoop van fastfood, maar het verkopen van eten is slechts een klein deel van de geldkraan. Het bedrijf heeft namelijk een erg slimme en zeer lucratieve manier om de omzetcijfers omhoog te drukken. Het grootste gedeelte van de omzet wordt namelijk gemaakt met onroerend goed.
Franchise ondernemers
Maar liefst 85 procent van alle filialen van McDonald’s wordt gerund door franchiseondernemers. De naam en reputatie van de hamburgerketen is genoeg reden voor ondernemers om een restaurant te beginnen onder de vlag van McDonald’s. Succes verzekerd. Ze zijn dan ook bereid om flink te investeren, want de winstmarges liegen er niet om. De slimme restauranthouders verdienen deze investering op termijn makkelijk terug.
Het is dus een absolute win-win situatie voor zowel McDonald’s als de ondernemer. Het moederbedrijf van de Mac verdient echter vrij weinig aan de verkoop van Big Mac’s en McFlurry’s. Het grote geld zit in het pand dat de ondernemer van McDonald’s huurt. Het is dus niet het eten, maar het verhuren van onroerend goed aan franchiseondernemers dat het grote geld bij de Mac in het laatje brengt.
Filialen van McDonald’s op toplocaties
Vlakbij het strand, op Times Square in New York, naast de Big Ben in Londen, er is overal ter wereld wel een filiaal van McDonald’s te vinden. Ondernemers in de horeca staan in de rij om een pand te huren op dit soort toplocaties. Dit zijn plekken waar miljoenen mensen voorbijkomen, dus je restaurant zit altijd vol. McDonald’s koopt dit soort panden op en verhuurt ze voor grote bedragen aan de franchiseondernemers.
De ondernemers betalen de huur zonder moeite, ze hebben tenslotte een restaurant op de beste plek van de stad. Met bijna 40.000 panden wereldwijd is het verhuren van deze panden een absolute goudmijn voor McDonald’s. De graantjes die ze meepikken van de verkoop van fastfood is uiteraard meegenomen. Het feit dat onroerend goed in de loop van de tijd in waarde stijgt zorgt ervoor dat de hamburgerketen bijna onmogelijk failliet kan gaan. Ook al stopt de hele wereld met het eten van Fastfood, maar dat zeker niet gebeuren.
Plaats een reactie