De Sinterklaastijd is aangebroken. Hoera voor alle kleintjes. Vol verwachting uitkijken naar zijn komst. Mooie tekeningen maken, schoen zetten, cadeautjes uitpakken, lootjes; het is één groot feest. Maar weet je eigenlijk alles al van dit Sinterklaasfeest.
15 weetjes die je misschien nog niet kende:
1. Turijke
Sinterklaas werd geboren rond het jaar 280 in Demre (nu Turkije) met de naam Nicolaas van Myra.
2. duizend jaar
De eerste melding van een soort viering van het sinterklaasfeest dateert van 1360.
3. sterfdag
We vieren op 5 december eigenlijk zijn sterfdag.
4. beschermheilige
Hij werd christelijk opgevoed en was heel vriendelijk. Hij hielp veel mensen die hulp nodig hadden en werd op latere leeftijd bisschop. Sint Nicolaas staat bekend als de beschermheilige van kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden en schutspatroon van de zeelieden. Veel havensteden hebben Sint Nicolaas nu als beschermheilige. Het idee achter Sinterklaas is alle arme kinderen te helpen en hun cadeautjes te geven als ze zoet zijn geweest dat jaar.
5. verwarrend
Door een verwarring komt Sint Nicolaas nu uit Spanje. Hij was dus bisschop van Myra, maar in 1087 werden de beenderen van Sint Nicolaas verplaatst door Italiaanse vereerders naar Bari. Bari (Italië) was lang in handen van Spanje. Maar ook kwamen de luxe artikelen en lekkere dingen vroeger uit Spanje, dit is waarschijnlijk de reden dat Sint Nicolaas nu uit Spanje komt.
6. brooddeeg
Als de kinderen op school in de middeleeuwen een letter van het alfabet hadden leren schrijven, kregen ze die letter in brooddeeg gebakken mee naar huis. Daar komen de chocolade letters vandaan. Ze worden nog steeds gebakken in hetzelfde lettertype Egyptienne.
7. Wodan
Sinterklaas wordt vaak geassocieerd met de Germaanse oppergod Wodan. Wodan reed bijvoorbeeld ook door de lucht op een paard, al was die grijs van kleur en had hij acht benen.
8. kerkelijke macht
De bisschoppelijke kromstaf staat symbool voor de kerkelijke macht van de bisschop. Symbool van de herdersstaf die staat voor de pastorale zorg die de bisschop voor al zijn gelovigen heeft.
9. modern verhaaltje
Leraar Jan Schenkman heeft in 1850 het moderne sinterklaasverhaal vorm gegeven in het boekje ‘Sint Nikolaas en zijn knecht’. Hij noemt voor het eerst Zwarte Piet. Tot 1850 was Sinterklaas altijd alleen. Hij omschreef Piet nadrukkelijk als knecht, niet als slaaf. In die tijd werden veel werknemers knechten genoemd. Ook verzon hij de stoomboot uit Spanje, omdat dat destijds een nieuwe uitvinding was en we goede handelsbetrekkingen hadden met Spanje.
10. huwelijksmakelaar
Het woord goedheiligman is een ander woord voor goed-hylik-man, wat ‘goed-huwelijksman’ betekent. Hij is aan deze titel gekomen door drie arme zussen aan een bruidsschat te helpen. Het verhaal is dat hij drie dagen lang geld of goud bij hen naar binnen gooide door de schoorsteen. Met dat geld konden zij trouwen en hun eer was gered.
11. drommel, deugniet, schurk
Sinterklaas kapoentje betekent Sinterklaas gecastreerde haan, vreemde drommel, deugniet, schurk, bandiet en nog vele andere dingen. Het woord kapoentje is afgeleid van het oude scheldwoord ‘kampoen’. In de negentiende eeuw werd een populair verhaal uitgebracht met in de hoofdrol ‘Klaes Kapoen’, een deugniet. Waarschijnlijk is daarvan het liedje afgeleid.
12. mensen offeren of toch niet
Met het strooien van snoepgoed worden de goden gunstig gestemd. Mensen offeren mocht niet. In plaats daarvan maakte men taaitaai poppen.
13. politiepaard Amerigo
Sinds 1990 wordt het paard van Sinterklaas Amerigo genoemd. In dat jaar werd het paard als politiepaard ingezet in het grote Sinterklaas verhaal. De echte Amerigo is inmiddels met pensioen gegaan, maar zijn opvolger blijft voor elk kind Amerigo.
14. Pietenpak
De kleding die de pieten dragen zijn typische zestiende-eeuwse kleding voor pages (jongens die in dienst van een ridder opgeleid werden tot schildknaap).
15. andere landen
Sinterklaas heeft in België een vaste verblijfplaats. Zijn huis kan je vinden in Sint-Niklaas. Hij verblijft er één maand per jaar en je kan het gratis gaan bezichtigen. Het juiste adres om in België een brief naar de Sint te sturen is: Spanjestraat 1 – 0612 Hemel. In Spanje krijgen kinderen pas op zes januari cadeautjes, met Driekoningen (Reyes Magos).
Plaats een reactie