Deze 6 BN'ers weten persoonlijk wat een eetstoornis is 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze 6 BN’ers weten persoonlijk wat een eetstoornis is

Eetstoornissen zijn ernstige psychische aandoeningen die mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen treffen. Ook bekende Nederlanders blijven niet gespaard. In dit artikel gaan we in op zes BN'ers die persoonlijk weten wat een eetstoornis is en bespreken we hoe ze ermee zijn omgegaan.

Voordat we beginnen met de lijst, is het belangrijk om te onthouden dat eetstoornissen iedereen kunnen overkomen. Ook bij jezelf, vrienden of familieleden. Het is daarom van groot belang om te begrijpen welke eetstoornissen er zijn en waar je hulp kunt vinden als je zelf met een eetprobleem worstelt. Een eetstoornis gaat namelijk verder dan slechts een dieet of een tijdelijke obsessie met lichaamsbeeld. Het is een serieuze psychische aandoening die vaak professionele behandeling vereist. Lees je hier in over wat een eetstoornis is en waar je hulp kunt vinden.

Angela Schijf: Boulimia nervosa

Angela Schijf, bekend van haar acteerwerk en optredens, kwam tijdens de World Eating Disorders Action Day van 2023 voor het eerst openlijk uit over haar jarenlange strijd met boulimia nervosa, ook wel bekend als boulimie. De actrice van de populaire misdaadserie Flikken Maastricht had meer dan 10 jaar lang last van de eetstoornis. In onder meer een Instagram-post moedigde ze anderen aan om het onderwerp meer bespreekbaar te maken en stelde ze dat maar liefst 10% van de Nederlanders aan een eetstoornis lijdt.

Jet van Nieuwkerk: Orthorexia nervosa

Televisiepresentatrice, auteur en lifestyle-influencer, en natuurlijk dochter van Matthijs van Nieuwkerk; het leven van Jet van Nieuwkerk lijkt voor menig buitenstaander fantastisch. Jet heeft echter ook jarenlang geworsteld met de eetstoornis orthorexia nervosa, waarbij iemand extreem geobsedeerd raakt met het nastreven van een gezonde levensstijl. De journalist besloot er onder meer een documentaireserie over te produceren, om meer aandacht te vestigen op deze nog relatief onbekende eetstoornis.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Jutta Leerdam: Anorexia en orthorexia

Topschaatster Jutta Leerdam trekt al jarenlang aandacht met onder meer haar imposante sportprestaties en glamoreuze leven buiten de schaatsbaan. Dit jaar vertelde ze in de podcast Open Kaart dat ze echter ook heel lang met een ernstig eetprobleem heeft geworsteld. Drie jaar lang at ze zoveel mogelijk gezond voedsel en wilde ze zo perfect en dun mogelijk zijn. “Soms stond ik onder de douche en had ik plukken haren in mijn hand”, vertelde de huidige vriendin van YouTuber Jake Paul. “Daarnaast heb ik een periode van vier jaar niet ongesteld kunnen worden.” Tegenwoordig gaat het gelukkig beter met Jutta en haar relatie met haar lichaam.

Leontien van Moorsel: Anorexia en boulimie

Een van Nederlands meest inspirerende wielervrouwen is ongetwijfeld Leontien van Moorsel. De Brabantse, meervoudig Olympisch kampioene was niet alleen een winnaar op het zadel maar wist ook persoonlijk een belangrijke strijd met de eetstoornissen anorexia nervosa en boulimia nervosa te overwinnen. Het lichaamsgewicht van Van Moorsel schommelde in die jaren gigantisch, van 43 tot 86 kg.

Bekijk ook:
Pak je vermoeidheid aan met behulp van Qi Gong

Dionne Slagter: Anorexia nervosa

OnneDi, zoals YouTuber en actrice Dionne Slagter vooral bekend is, leed in haar tienerjaren aan de bekende en extreem gevaarlijke eetstoornis anorexia nervosa. Jarenlang wist ze haar eetproblemen verborgen te houden voor de buitenwereld. Opname in een Nederlandse kliniek had ook geen succes, zo vertelde ze in een interview in 2018. Pas tijdens een behandeling in een gespecialiseerde kliniek in het buitenland, leerde Dionne in te zien dat ze haar gedrag moest veranderen.

Katja Schuurman: Boulimia nervosa

Een van Nederlands meest bekende actrices heeft op jonge leeftijd ook jarenlang last gehad van de gevaarlijke eetstoornis boulimie. Vandaag de dag draagt Katja Schuurman nog steeds de littekens op haar handen die ze overhield aan de eetstoornis. Hoewel de eetstoornis haar leven zes jaar lang domineerde, van haar 14e tot 20ste, slaagde ze er uiteindelijk in om de boulimie te boven te komen en een succesvolle carrière op te bouwen.

Let op jezelf en anderen!

Onthoud dat je nooit alleen bent in de strijd met een eetprobleem. Er is hulp beschikbaar en herstel is mogelijk. Het verhaal van de bovenstaande BN'ers illustreert dat er leven is na een eetstoornis, en dat het pad naar herstel begint met de moed om hulp te zoeken.

2.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.