Muggen zijn een enorm succes van de natuur. Ga maar na, muggen vielen al dinosaurussen lastig en zijn er nog altijd in grote aantallen en vrijwel overal ter wereld te vinden. Ze hebben ontelbare vijanden onder de insecten, amfibieën en zoogdieren. Een vleermuis kan gedurende een zomernacht de helft van het lichaamsgewicht in muggen verorberen. Daarbij zijn muggen bepaald geen snelle vliegers en behoorlijk luidruchtig. Vooral dat laatste is geen voordeel als je je kostje op een stiekeme manier moet verdienen. Waar muggen wel erg goed in zijn, is voortplanten en dat is de reden voor het succes.
Op jacht naar jouw bloed
Alleen vrouwtjesmuggen van de stekende soorten gebruiken bloed. Uit het bloed halen ze de eiwitten die ze nodig hebben om hun kroost een goede kans te geven. Gemiddeld verzamelt een mug gedurende 48 uur bloed, uiteraard met lange tussenpozen om het te kunnen verwerken. Na die periode volgt de bevruchting en daarvoor vliegt de vrouwtjesmug door een zwerm van muggen die je zich vaak ziet ophouden onder het licht van een lantaarnpaal of een andere lamp. De vele eitjes worden vervolgens in stilstaand water gelegd en een nieuwe generatie krijgt een kans. Muggen vinden mensen en andere prooidieren door de geur die ze afgeven en dé CO2 die ze uitstoten. Als de prooi gevonden is, kan het werk beginnen.
@animalogic Mosquitoes actually have 6 intertwined needles as their needle nose #fyp#mosquito#nature#wildlife
Meer precisie dan een ervaren chirurg
De snuit van de mug is een instrument van ongekende precisie. Als er een stuk onbekende huid is gevonden, speurt de snuit de huid af om een haarvat te vinden. Dat gaat enorm snel en daarna wordt de huid doorboort. In een paar seconde wordt 5 miljoenste van een liter bloed opgezogen. Dat is genoeg om verwerkt te worden. Alleen als de mug wordt gestoord zal deze snel daarna een nieuwe poging doen.
De bron van het kwaad
De snuit van de mug is zo dun en scherp dat een mens de steek niet voelt, ook zal na enkele seconden de mug weer verdwijnen. De mug beschikt zelfs over een licht verdovend middel in het speeksel. Juist dat speeksel kan een probleem vormen. De mug spuit namelijk eerst wat speeksel in het bloed om te voorkomen dat het gaat stollen. Dat antistollingsmiddel roept een immuunreactie van het lichaam op.
Afhankelijk van de heftigheid van deze reactie ontstaat de muggenbult. Sommige mensen hebben vrijwel geen reactie op muggensteken. Ze worden wel gestoken, maar merken dat niet vanwege het ontbreken van een reactie. De muggenbulten zijn op een enkele uitzondering na eerder lastig dan problematisch. Echter kan het speeksel van muggen ook ziektekiemen bevatten, zoals van malaria, het Westnijlvirus en knokkelkoorts.
Nice catches from our #mosquito #ovitraps in the city of Barcs, close to the Croatian border 🛣 & in Budapest, the capital city of #Hungary 🏙🦟🔬#AIMsurv 2020 #Aedesalbopictus #invasive #tigermosquito pic.twitter.com/TyMinvDkzm
— Kurucz Kornélia (@KorneliaKurucz) September 28, 2020
Wat gebeurt er als je wordt gestoken door een tijgermug?
Van de tijgermug is bekend dat deze ook de ernstige ziekte knokkelkoorts kan overbrengen. De zeer pijnlijke ziekte is moeilijk te bestrijden en nog zeer zeldzaam in Nederland. In een land als Brazilië is de ernst ervan vergelijkbaar met malaria en sterven er jaarlijks grote aantallen besmette mensen. De tijgermug kan alleen iemand besmetten indien deze de ziektekiem via het bloed van iemand die aan knokkelkoorts lijdt, heeft binnengekregen. Daarna kan de mug de besmetting doorgeven. De verspreiding van knokkelkoorts is derhalve een kwestie van aantal patiënten en muggen. Muggenbeten voorkomen is in ieder geval een goed idee.
Plaats een reactie