Zeldzame blauwe maan, wat is het en wanneer is die te zien
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Zeldzame blauwe maan, wat is het en wanneer is die te zien?

Op 31 augustus om 1.35 GMT is er een blauwe maan te bewonderen mits de bewolking niet overheerst tenminste. Het zal tot 2026 duren voordat er weer een dergelijk verschijnsel te zien zal zijn. Dus wellicht is het de moeite waard om er voor op de blijven.

Is een blauwe maan ook feitelijk blauw?

Nee, een blauwe maan is een seizoensgebonden verschijnsel en de kleur is normaliter  niet anders dan bij volle maan, derhalve kan het variëren van wit tot grijs of geel. Het bijzondere van deze blauwe maan is dat deze tevens de helderste is van het jaar 2023. De maan staat op dat moment dichtbij de aarde. Af en toe kan de maan overigens wel een blauwe of andere kleur hebben maar dat wordt dan veroorzaakt door omstandigheden in de atmosfeer. Het bekendste voorbeeld is tijdens de uitbarsting van de Krakatau in 1883, toen werd meerdere malen een blauwe gloed over de maan gerapporteerd door de grote hoeveelheid stof in de lucht.

@ourendless.universe

The best astronomical events in August!😳 #astronomicalevents #astronomicalevent #bluemoon #meteorshower #spacetok

♬ Originalton – ourendless.universe

Waarom is de volle maan op 31 augustus een blauwe maan?

Het komt maar zelden voor dat er in één maand twee keer een volle maan is te zien. De tweede maal wordt dan de blauwe maan genoemd. Ons jaar met twaalf maanden is uiteraard gebaseerd op de periode die de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien. De onderverdeling in maanden is wel gebaseerd op de cyclus van de maan, maar dat is niet exact juist. De maan toont zich namelijk iedere 29,5 dagen als een volle cirkel. Het is dus mogelijk dat de maan in een maand twee keer als vol te zien is. De tweede keer in de maand wordt deze dan blauw genoemd. De term bestaat in meerdere talen, al zo’n 400 jaar.

Bekijk ook:
Man koopt maanrots op rommelmarkt

De verradersmaan

Er bestaat nog een tweede seizoensgebonden blauwe maan. Omdat de maanden en de cyclus van de maan niet gelijk zijn, komt er af en toe in een periode van 3 maanden een vierde volle maan voor. Dat gebeurt ongeveer eens in de 3 jaar. Dat vormde een probleem voor het berekenen van een aantal christelijke feestdagen. Pasen, Pinksteren en de vastentijd worden op basis van de eerste of de laatste maan van een seizoen van datum voorzien. Met vier manen in een seizoen zouden de feestdagen niet op de juiste data kunnen plaatsvinden. De derde maan in een seizoen werd daarom de blauwe maan of ook de verradersmaan genoemd.

Een populaire vergissing

Waarom heet het een blauwe maan? Eigenlijk is de naamgeving van een tweede volle maan in een maand gebaseerd op een vergissing. In eerste instantie bestond deze term alleen voor de derde volle maan in een seizoen. In 1946 noemde de amateurastronoom John Hugh Pruett de tweede volle maan in een maand zo. Die vergissing werd zo populair dat deze nog steeds wordt gebruikt. Derhalve ook voor 31 augustus aanstaande.

Bekijk ook:
Water gevonden op de maan

Poll Ik blijf op voor de blauwe maan.

Ja, zeker weten.50%
Misschien, ik weet het nog niet.50%
Nee, ik ga lekker slapen.0%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.