Verkiezingen
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe staat Pieter Omtzigt er voor richting de volgende verkiezingen?

Zondag 20 augustus kwam het verlossende bericht: Pieter Omtzigt, qua populariteit misschien wel de snelst gegroeide politicus ooit in Nederland, maakte dan eindelijk bekend dat hij een eigen partij opricht en de eenmansfractie opgeeft. Met Nieuw Sociaal Contract krijgt u bij de nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer een nieuwe optie om voor te kiezen op het stemformulier. Maar hoe kijken Nederlanders tegen de nieuwe partij aan? En maakt Omtzigt kans om de opvolger van Mark Rutte in het torentje te worden?

Ophef in de kamer

Pieter Omtzigt is een 49-jarige politicus, die al sinds 2003 in de Tweede Kamer zit. Jarenlang was hij trouw lid van het CDA én kamerlid namens de partij. Omtzigt ontpopte zich de laatste jaren tot een, voor de regering, nogal vervelend kamerlid. Hij stelde veel lastige kwesties aan de kaak, met als hoogtepunt het schandaal rondom de toeslagenaffaire. Kabinet Rutte III viel door dit gigantische schandaal, en er werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Uiteindelijk leidden de nieuwe verkiezingen niet tot een grote verandering in het nieuwe kabinet, aangezien het kabinet opnieuw gevormd werd door dezelfde partijen. Nog geen drie weken na de verkiezingen, voltrok zich het volgende schandaal alweer. En weer kreeg Pieter Omtzigt een hoofdrol, al was het deze keer ongevraagd.

Kajsa Ollongren kreeg in de ochtend een bericht dat ze positief was getest op het coronavirus, waardoor ze direct naar huis moest en voorlopig niet verder kon werken op het Binnenhof. Op haar weg richting de auto, met alle belangrijke papieren onder haar arm, werd ze gefotografeerd. Zo konden de journalisten het stukje over de besmetting van Ollongren direct online zetten, totdat er een fotograaf achterkwam dat hij één van de documenten die ze bij zich droeg kon lezen. Hij had gefotografeerd hoe er op het document de zin “Omtzigt, functie elders” stond. Het nieuwe kabinet, dat nog gevormd moest worden, had in ieder geval geen trek in iemand als Omtzigt. De foto leidde tot een hoop ophef in Nederland, en ook in de kamer. De voltallige oppositie eiste dat er opnieuw verkiezingen werden uitgeschreven, en Rutte direct zou aftreden. De herkozen premier overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen, en mocht dus aanblijven. Omtzigt kon echter niet blijven; hij kreeg met een burn-out te kampen, en keerde pas na maanden terug in de Tweede Kamer. Niet meer als CDA-lid, maar als eenmanspartij.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Hoe staat Omtzigt er voor richting de volgende verkiezingen?

Peiling positief

In juli van dit jaar viel het kabinet opnieuw, nu over het te voeren asielbeleid. Direct rees de vraag over wat Omtzigt, op dat moment nog altijd een eenmansfractie zou gaan doen. Pas aan het einde van het zomerreces maakte hij bekend een eigen partij op te richten, die mee gaat doen aan de verkiezingen in november: Nieuw Sociaal Contract, gelijknamig aan het boek dat Omtzigt ooit uitbracht. Ondanks dat het uitgebreide partijprogramma én de kamerleden nog niet helemaal bekend zijn, lijkt de nieuwe partij wel een grote kanshebber te zijn voor veel stemmen tijdens de verkiezingen. Veel mensen zich Omtzigt als een eerlijke en integere man, die zich vastbijt in moeilijke kwesties. Veel Nederlanders zien dan ook een groot contrast met de afgelopen jaren met Mark Rutte, waar de schandalen elkaar in hoog tempo opvolgden. 

Maurice de Hond, een bekende opiniepeiler, bracht al maanden de laatste zetelverdelingen uit wanneer Omtzigt mee zou doen aan de verkiezingen. In de laatste peiling was er te zien dat, toen nog genaamde, Lijst Omtzigt maar liefst 27 zetels zou gaan bezetten in de Tweede Kamer. Een belangrijk detail is dat er ten tijde van die peiling, nog niets bekend was over de toekomst van Omtzigt.  

Bekijk ook:
Deze celstraffen staan er op het maken van synthetische drugs

De peiling maakt ook duidelijk dat de partijen die op dit moment het demissionaire kabinet leiden, veel moeite hebben om überhaupt tien zetels te krijgen. Zo blijft D66 op 8 zetels steken, terwijl het CDA veel energie moet steken om de gepeilde 6 zetels vast te houden. De Christenunie is nooit een hoogvlieger, maar zal toch ook met het schaamrood op de kaken staan wanneer ze daadwerkelijk de gepeilde drie zetels halen. Alleen de VVD blijft populair, en blijft met 25 zetels hoge ogen gooien. Mocht de partij van Omtzigt de grootste worden, is een logische coalitiegenoot de nieuwe BoerBurgerBeweging. De partij van Van der Plas won de Eerste Kamer verkiezingen in maart van dit jaar, en is in de peiling nog steeds populair. De BBB stijgt maar liefst 11 zetels, waardoor het op 12 zetels komt na de verkiezingen. Het is opvallend dat de nieuwe partijen zo hoog scoren, en een duidelijk signaal van het Nederlandse volk naar Den Haag. Al met al worden het zeer interessante verkiezingen in november!

Poll Ben jij van plan in november op Nieuw Sociaal Contract te stemmen?🗳️

Ja32%
Nee48%
Misschien20%
📊 Bekijk resultaten
1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.