Profvoetballers verdienen bakken geld. Het is niet ongebruikelijk dat voetballers hun geld investeren in een onderneming of aandelen koopt van een bedrijf. Maar zoals het goed fout gaat bij reguliere ondernemers gaat het ook flink fout bij sommige profvoetballers. In dit artikel een aantal van die voetballers waar het totaal mis gegaan is.
Johan Cruijff
Johan wordt in Catalonië weleens “El Salvador” genoemd. Die naam heeft hij te danken aan zijn enorme invloed die hij heeft gehad op het veld voor FC Barcelona. Zijn visie en ideologie heeft het Catalaans voetbal op een heel andere niveau gebracht en dat heeft ervoor gezorgd dat de club vele prijzen in de wacht heeft weten te slepen. Cruijff was succesvol voor wat zijn voetbal carrière betrof. Maar ook bij hem ging het financieel mis. Het gebeurde allemaal in 1977 toen hij samen met een toenmalige zakenpartner een varkensfokkerij voor een bedrag van 1.3 miljoen overnam. Echter kon het maar niet lukken met het adequaat opstarten van de productieprocessen.
Pierre van Hooijdonk
Pierre heeft vele hoogtepunten met Feyenoord kunnen bereiken en dacht op een bepaald moment ook aan ondernemen. Hij heeft zijn geld geïnvesteerd in een markt die, geografisch gezien, heel ver van Nederland ligt, namelijk in China! Maar het zou heel anders uitpakken voor Pierre dan aanvankelijk gedacht werd. Om precies te zijn zou hij zijn geld stoppen in een textielbedrijf in China. Alleen heeft hij nagelaten om na te gaan of het bedrijf echt bestaat. Het bleek dat Pierre zijn geld geïnvesteerd heeft in een niet-bestaand Textiel bedrijf in China. Omvang van zijn investering bedroeg 250 duizend euro!
Willem van Hanegem
Willem is geliefd omdat hij altijd open en eerlijk is. Maar ook bij hem ging het flink fout. Willem zou in de jaren tachtig te maken krijgen met financiële problemen. De grootste reden hiervoor is dat een tennispark waarin hij geïnvesteerd heeft failliet ging. Dat heeft onder andere ervoor gezorgd dat Willem een paar ton is kwijtgeraakt.
Dat zijn maar 3 voetballers die belicht zijn, maar er zijn nog veel meer topvoetballers die identieke ontwikkelingen moesten meemaken en ook financiële blunders hebben begaan. In de meeste gevallen moet er wel gezegd worden dat de meeste voetballers er wel boven op komen omdat ze dan aan de slag gaan als analist of trainer. Doordat ze ex-topvoetballer zijn geweest, kunnen ze ook goed inspelen op aanbiedingen van organisaties uit verschillende branches, met name de commerciële branche.
Plaats een reactie