Online veiligheid. Oplichting. Wachtwoorden. Je hebt het het afgelopen jaar vast al een flink aantal keren voorbij horen komen. Maar hoe kies je dan een goed wachtwoord? En welke wachtwoorden moet je absoluut niet gebruiken? En misschien nog wel belangrijker, hoe maak je een dusdanig sterk wachtwoord dat het vrijwel onmogelijk wordt om deze te kraken?
Top 5 meest gebruikte wachtwoorden
Je raadt het waarschijnlijk nooit. Het meest gebruikte wachtwoord in Nederland is simpelweg ‘password'. Erg gemakkelijk natuurlijk om een dergelijk wachtwoord te kunnen kraken. Verder valt op dat er in de top 20 voornamelijk cijferreeksen en letterreeksen worden gebruikt als het gaat om de meest gebruikte, en dus ook meest gemakkelijk te raden, wachtwoorden gaat. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld 123456 (goed voor plaats 2), maar ook 0000000 of 7777777 komen regelmatig voor als het gaat om cijferreeksen. Te makkelijk, toch? Even snel een wachtwoord aanmaken met letters? Dan kiezen de meeste mensen voor ‘guest' (4) of ‘qwerty' (5).
Niet alleen jij wordt er natuurlijk ontzettend blij van als je wachtwoord lekker gemakkelijk is. Ook een hacker heeft het wachtwoord op deze manier binnen enkele seconden gekraakt. Niet ideaal dus wanneer je online veilig bezig wilt zijn.
De top 5 van 2023 was in ieder geval als volgt:
- password
- 123456
- 123456789
- guest
- qwerty
Gebruik wachtwoordzinnen in plaats van woorden
Veel mensen weten het helaas nog niet. Maar wachtwoordzinnen zijn veel effectiever als het gaat om het onthouden van een wachtwoord en daarnaast ook om hackers buiten de deur te houden. Je kunt namelijk in de meeste wachtwoorden tegenwoordig ook gewoon spaties kwijt als teken. Een wachtwoord als ‘Vandaag ga ik over de A2 naar Amsterdam om te gaan shoppen!' is dan ook behoorlijk lastig te kraken, maar voor ons als mens vrij gemakkelijk te onthouden.
Kun je geen spaties gebruiken in het wachtwoord? Dan kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om de zin volledig aan elkaar te schrijven. Het raden wordt dan wel iets gemakkelijker, simpelweg omdat er geen spaties inzitten, maar het kraken van een dergelijk wachtwoord gaat heel lang duren.
Gebruik verschillende wachtwoorden
Voor ieder account dat je online hebt, heb je een wachtwoord nodig. Veel mensen kiezen ervoor om op meerdere plekken, zo niet alle plekken, dezelfde toegangscode te gebruiken. Is er een keer sprake van een datalek? Wordt er onverhoopt een account van je gehackt? Dan is er een grote kans dat ook jouw gegevens op straat komt te liggen en je met gemak op al die andere plekken en accounts ook gewoon gehackt kan worden. En dat is natuurlijk niet echt een heel prettig idee. Heb je problemen met het onthouden van al die wachtwoorden? Schrijf ze op, gebruik een wachtwoordmanager en zorg ervoor dat je deze altijd weer terug kunt vinden.
Plaats een reactie