Welke slangen leven in Nederland
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke slangen leven in Nederland?

Af en toe is er paniek in ons land, omdat er een gevaarlijke slang rondkruipt. Dat kan een reuzenslang zijn, zoals een boa of python of een zeer giftig exemplaar dat mensen kan doden. Onlangs werd een vrouw in de duinen bij Bakkum echter gebeten door een slang die gewoon in het wild in Nederland voorkomt. De beet was niet dodelijk, maar de klachten waren dusdanig dat de vrouw na enige tijd besloot naar de huisartsenpost te gaan. Welke slangen leven in Nederland in de vrije natuur en mag je slangen als huisdier houden in ons land?

Welke slangen leven er in Nederland in het wild?

Welke slangen leven er in Nederland? Als je de natuur intrekt, kun je een van de onderstaande drie soorten zomaar tegenkomen. En let op, één ervan is giftig!

1. Ringslang

De ringslang herken je aan een duidelijke geel-zwarte ring achter de kop. Een ringslang kan maximaal 1.20 meter lang worden. Deze slang is voor mensen en huisdieren volstrekt ongevaarlijk en heeft geen gif. Een ringslang houdt van water en komt dan ook vooral in waterrijke gebieden voor in het westen van het land. Als een ringslang zich bedreigd voelt, gaat deze niet in de aanval, maar houdt zich dood. De slang kan dan ook een onaangenaam ruikende vloeistof uitscheiden. Zie je een ringslang zich opwarmen in de zon, laat deze dan met rust.

2. Adder

We hebben het allemaal op school geleerd: de enige gifslang in ons land is de adder. Deze herken je aan de zigzag-streep op de rug. Mannetjes zijn grijs of bruin en de vrouwtjes lichtbruin, deze hebben ook een minder zingbare streep op de rug. Adders worden maximaal 60 centimeter lang, maar zijn stevig gebouwd. Deze bruine slang komt in Nederland met name voor op hoge zandgronden in Friesland, Drenthe, Overijssel en de Veluwe. Adders zijn niet agressief waar het mensen betreft en een beet is een zeldzaamheid en is in het algemeen niet dodelijk. Het is echter niet geheel zonder risico's. Ga dus voor de zekerheid altijd naar een arts indien het je overkomt. Zie je een adder, laat deze dan met rust.

3. Gladde slang

De gladde slang is uiterst zeldzaam en komt sporadisch in heidegebieden voor. Deze bruine slang lijkt een beetje op de adder, maar heeft een patroon van donkere vlekken op de rug en is slanker. De maximale lengte is 65 centimeter. Het dier is uiterst schuw en volstrekt ongevaarlijk.

Bekijk ook:
De gevaarlijkste dieren in Nederland

Mag je slangen als huisdier houden?

In principe mag je in Nederland slangen als huisdier houden mits deze niet tot de bedreigde exemplaren behoren. Er wordt al enige tijd gewacht op een lijst van de overheid waarbij beperkingen worden gesteld aan het thuis houden van gevaarlijke reptielen en insecten. Het is nu eenmaal een feit dat sommige exemplaren ontsnappen of zelfs gedumpt worden in de natuur. Overigens zijn er wel voorwaarden verbonden aan het houden van slangen, het is onder andere verboden om deze levend voer te geven.

De niet-inheemse slangensoorten in Nederland

Omdat registratie niet verplicht is, weet niemand hoeveel slangen in totaal als huisdier worden gehouden. De schatting loopt uiteen tussen de 10.000 en 15.000. Zie je een zwarte slang in Nederland, dan betreft dit meestal een inheemse soort.

De meest populaire slang is de rattenslang. Deze soort is relatief eenvoudig te houden, stressbestendig en niet agressief ten opzichte van mensen. Het is een wurgslang die kleine zoogdieren, zoals muizen en ratten eet. Een rattenslang wordt actief in het donker. Het is een bijzonder behendig dier, klimt uitstekend en is een meester in het ontsnappen. Een volwassen rattenslang kan 1.50 meter of langer worden. Na ontsnapping zoeken ze vaak een warm plekje, zoals in een woning. De slang is niet gevaarlijk, maar bel de dierenambulance zodat deze weer terug kan naar de eigenaar.

Bekijk ook:
Dit zijn de gevaarlijkste dieren ter wereld

Poll Heb jij ooit een inheemse slang gezien in de natuur?

Ja20%
Nee80%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.