Honderdduizenden Nederlanders trekken er weer op uit in deze tijd. Wie naar het zuiden en met name Italië gaat, zal zich wellicht zorgen maken om de record temperaturen die daar worden verwacht. Hoe kleed je je bij 49° C, hoe zit het met zweten en drinken? Hieronder een aantal feiten en tips.
Welke kleding kun je het beste dragen bij de hitte?
Boven de 37° C is zo weinig mogelijk kleding het verstandigst, maar in ieder geval moet deze je beschermen, luchtdoorlatend en soepel zijn. Lichte materialen die kunnen wapperen hebben de voorkeur. Het is niet voor niets dat in de woestijn lange, maar wapperende kleding wordt gedragen.
Waarom transpireren we eigenlijk?
Zweten doen we allemaal om af te koelen, de een meer dan de ander. Mensen met een donkere huid kunnen vaak beter afkoelen, omdat ze onder andere ook langere en dunnere vingers hebben. Bij Chinese mensen is dat omgekeerd. Deze kunnen dan ook minder goed tegen de hitte. Maar zweten is oké.
Waarom veel drinken?
Om voldoende te kunnen zweten moet je ook genoeg drinken. Zowel warme thee als koude dranken hebben effect. Kies daarbij niet voor extremen. Gloeiend hete thee of ijskoude drankjes laten het lichaam onnodig schrikken. Drinken voordat je echt dorst hebt, is een goede drinktip.
Wat kun je het beste eten?
Bij hoge temperaturen krijg je minder trek. Het is echter belangrijk om normaal te blijven eten. Via de transpiratie verlies je ook zout. Dit hoef je echter alleen aan te vullen als je extreem hebt gezweet bij extra inspanning. Een zakje chips is dan in orde.
Een zomerse dag. #Hittegolf in Italië. #DitisItalie #ondatadicaldo pic.twitter.com/pqovRFxgDg
— Ingrid Schouten🇮🇹🇳🇱 (@ingridwittert) July 11, 2023
8 tips tegen de hitte
Hieronder volgen een aantal tips tegen de hitte, die eigenlijk iedereen zou moeten kennen:
1. Maak je niet druk
Als Nederlanders houden we niet echt van hitte. Je daarover opwinden, levert alleen maar nadelen op. Stress zorgt voor een snellere hartslag en een hogere lichaamstemperatuur.
2. Hou je huis koel
Overdag sluit je zoveel mogelijk ramen en deuren en voorzie je deze van zonwering. Pas als de buitentemperatuur lager is dan binnen, zet je alles weer open.
3. Leef volgens een tropenrooster
Eigenlijk hoef je echt niet heel vroeg op te staan en vroeg te gaan slapen en zeker niet op vakantie. Maar onderneem zo min mogelijk tussen 12.00 en 16.00. Een siësta of een powernap mag, maar hoeft niet.
Goedemorgen vanuit de Weerkamer! #zon #zomer #buienradar #vroegedienst #tropenrooster pic.twitter.com/0bqsDbsSa6
— Marc de Jong (@MarcdeJongRTL) June 13, 2023
4. Eet veel fruit
Om genoeg vocht en elektrolyten aan te vullen die je verliest door transpireren is fruit eten een makkelijke en smakelijke oplossing. Watermeloen is ideaal, maar ook aardbeien of appels zijn een prima keuze.
5. Beperk alcohol, sigaretten en cafeïne
Alcohol, sigaretten en cafeïne verhogen je hartslag en lichaamstemperatuur.
6. Matig make-up en huidoliën
Als je de huid isoleert met smeerseltjes zal deze minder kunnen transpireren en krijg je het warmer.
7. Neem een lauwe douche
Een lauwe douche zorgt ervoor dat jij het een tijdje minder warm hebt. Daarbij ben je meteen ook weer schoon en fris, derhalve win-win.
8. Een koud washandje in de nek
Als je echt behoorlijk last van de hitte krijgt, leg dan eens een koud washandje in je nek. Het afkoelen van je bloed is een probaat middel. Je polsen onder een koude kraan houden of je voeten in een koud bad kan ook, maar kost extra kostbaar water.
#hittegolf #strandweer #zomer…@Hein_Kortoons #HeelHollandbakt pic.twitter.com/KsRw6A40H6
— actualiteitjunk (@actualiteitjunk) July 9, 2023
Plaats een reactie