Twee keer per jaar verzetten we de klok en begint de discussie weer. Waarom verzetten we de klok, we raken er alleen maar in de war van? Is de zomertijd niet beter dan de wintertijd? Gaat de klok nou vooruit of achteruit? Waarom gaan we niet er tussenin zitten, want dan hoeven we hem nooit meer te verzetten? Het zijn vragen die ons allen, tenminste de meeste onder ons, bezig houdt. Maar de grote vraag is en blijft toch “Waarom”.
Wanneer en waarom is de zomertijd ontstaan?
In Nederland is de zomer- en wintertijd in 1977 officieel ingevoerd, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. Het idee hierachter is dat mensen langer van daglicht kunnen genieten, omdat de zon in de zomer al vroeg op komt. De meeste mensen slapen dan nog en daarom gaat de tijd een uur achteruit. De gedachte achter zomertijd is dat men zo kan bezuinigen op verlichting. Als we slapen dan hebben we geen licht nodig en mag het gerust donker zijn. Maar is het nog wel van deze tijd en kloppen de feiten nog wel? Of vinden we het allemaal stiekem gewoon leuk om ons ergens druk over te maken?
Nederlanders zijn tegen het verzetten van de klok!
Uit onderzoek is gebleken dat 79% van de Nederlandse bevolking voorstander is van afschaffing van de zomer- en wintertijd. Het gaat hier om een enquête van de Europese Commissie die in 2018 is uitgevoerd. Bijna 40% van de Nederlanders ervaren het jaarlijkse klok verzetten als zeer negatief, 35% is negatief en slechts 10% is positief.
Maar is de klok verzetten nou goed of slecht voor ons?
Daar zijn de meningen over verdeeld. Beide kanten hebben voor- en nadelen. Zo zou het als voordeel energiebesparing en minder misdaad betekenen. Als nadelen worden meer verkeersongelukken en gezondheidsschade genoemd. Of het nou beter of slechter voor ons is, we moeten er voor nu maar mee leven dat het een onderwerp van discussie blijft.
Mocht je het alweer vergeten zijn..
In de nacht van 26 op 27 oktober gaat de klok een uur achteruit.
In maart gaat de klok een uur vooruit.
Plaats een reactie